Σε αδιέξοδο το Μέγαρο Μαξίμου: Ο Τσίπρας βρήκε τοίχο στη διαπραγμάτευση και ψάχνει διέξοδο σε Ολάντ & Σουλτς - iefimerida.gr

Σε αδιέξοδο το Μέγαρο Μαξίμου: Ο Τσίπρας βρήκε τοίχο στη διαπραγμάτευση και ψάχνει διέξοδο σε Ολάντ & Σουλτς

Δραματοποιεί τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να ξεκινά μπαράζ διεθνών επαφών, έχοντας σε μεγάλη εκκρεμότητα την αξιολόγηση και εκπεφρασμένη την πρόθεση να καταθέσει μονομερώς στη Βουλή ασφαλιστικό και φορολογικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έσπευσε να ενεργοποιήσει τους διαύλους της πολιτικής διαπραγμάτευσης αφήνοντας πίσω του ακόμα και τη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή με θέμα τη χρηματοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ, την οποία ο ίδιος θεωρεί προνομιακό πεδίο άσκησης πολιτικής. Αυτό και μόνο είναι ενδεικτικό της αγωνίας και του αδιεξόδου στο οποίο φαίνεται να έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις κορυφαίων υπουργών ότι «είμαστε κοντά στο τέλος».

Πρεσάρει για πολιτική λύση
Με τους εφιάλτες του περασμένου καλοκαιριού για διαπραγμάτευση - θρίλερ να επανέρχονται, ο κ. Τσίπρας συναντά στις 7 το απόγευμα το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στόχος να πιέσει, για μία ακόμα φορά, για πολιτική λύση, αφού όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη «εκ των πραγμάτων μιλάμε για μια δύσκολη κατάσταση».

Στην ίδια κατεύθυνση, αύριο, πηγαίνει στο Στρασβούργο και βλέπει τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
To απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μεταβεί και στις Βρυξέλλες (ταξίδι το οποίο και είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα) προσκεκλημένος ομιλητής σε δείπνο εργασίας με στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ.

Πως «διαβάζει» το Μαξίμου το plan b
H πρωτοβουλία της Αθήνας να ανεβάσει τους τόνους, ανακοινώνοντας κατάθεση των νομοσχεδίων προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι δεν είναι μονομερής ενέργεια. «Μονομερής ενέργεια είναι ό, τι δεν εμπεριέχεται στη συμφωνία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Έτερος κυβερνητικός αξιωματούχος πάντως, μιλώντας στο iefimerida.gr κάνει λόγο για μια κίνηση «που την είχαμε ως εναλλακτική», αφού τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα. Η ίδια πηγή, εξηγεί πως η επιθυμία του Μαξίμου είναι "να συμπέσει το τέλος της διαβούλευσης των νομοσχεδίων με το τέλος της διαπραγμάτευσης», ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» που δεν θα προσπερνάει, όμως, τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προκαταβάλει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αφού η επιλογή Τσίπρα είναι υψηλού ρίσκου, πλην όμως -όπως λένε- επιβεβλημένη υπό το βάρος των σκληρών απαιτήσεων για περικοπές και φόρους.

Κρίσιμες επαφές στην Ουάσινγκτον
Μεγάλη αγωνία τέλος, υπάρχει και για τα όσα θα προκύψουν από την απέναντι πλευρά του ατλαντικού. «Στην Ουάσινγκτον δεν θα ληφθούν αποφάσεις για τη διαπραγμάτευση», αναφέρει πηγή με άμεση εικόνα των συζητήσεων, παρότι αφήνει να εννοηθεί ότι οι παρασκηνιακές επαφές και συζητήσεις που θα γίνουν θα… χρωματίσουν το ευρύτερο πλαίσιο.

Οι κορυφαίοι υπουργοί της ευρωζώνης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μισέλ Σαπέν, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Μοσκοβισί , ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, θα μετάσχουν στην εαρινη Συνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ