Δύο κρίσιμα νομοσχέδια, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, καταθέτει χωρίς την έγκριση του κουαρτέτου η κυβέρνηση, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις από δανειστές.
Η ανακοίνωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε το απόγευμα της Τρίτης, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει το ασφαλιστικό και το φορολογικό προκάλεσε αίσθηση. Λίγες ώρες νωρίτερα, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είχαν «ναυαγήσει» και οι εκπρόσωποί τους είχαν αποχωρήσει από την Αθήνα.
Ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα εν λόγω νομοσχέδια, θα έρθουν με την κανονική διαδικασία και όχι του κατεπείγοντος, ως εκ τούτου θα ψηφιστούν περί τα τέλη Απριλίου. Παράλληλα, ευελπιστεί ότι θα έχει κλείσει και η συμφωνία. Εσπευσε επίσης να πει ότι είναι «ανοικτός στις όποιες παρατηρήσεις των θεσμών» αυτή την εβδομάδα μέχρι να εισαχθούν τα ν/σ στη Βουλή αλλά και στη συνέχεια: «Θα έχουμε ευκαιρίες μετά για όποιες τροποποιήσεις αν και όποτε χρειαστούν» είπε.
Απέφυγε να πει ότι συνιστά μονομερή ενέργεια, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι η κατάθεση νομοσχεδίων είναι και ένα μέσο πίεσης προς τους δανειστές. Ωστόσο, άλλο η κατάθεση και άλλο η ψήφιση.
Κύκλοι του ΔΝΤ από την πλευρά τους, προειδοποίησαν ότι θα θεωρήσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων της κυβέρνησης χωρίς την συναίνεση του Ταμείου – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Λίγο αργότερα, κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου έσπευδαν να διευκρινίσουν αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου ότι «δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια, γίνεται απλώς για εξοικονόμηση χρόνου». Σε ερώτηση αν υπάρχει plan B οι κύκλοι Μαξίμου απαντούσαν: «Η κυβέρνηση δεν έχει plan B, άλλοι έχουν...» αφήνοντας να εννοηθεί ότι κύκλοι των θεσμών επιδιώκουν να εξωθήσουν αλλού τα πράγματα.