ICAP: Χειρότερες μέρες για την οικονομία περιμένουν ένας στους δύο CEOs - iefimerida.gr

ICAP: Χειρότερες μέρες για την οικονομία περιμένουν ένας στους δύο CEOs

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEOs καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2016, αποτυπώνοντας την αβεβαιότητα για την πορεία της αξιολόγησης και την ανησυχία για την επίδραση στην οικονομία των προτεινόμενων μέτρων αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά και του μεταναστευτικού.

Ένας στους δύο CEOs πιστεύει ότι η χώρα σε ένα έτος θα είναι σε δυσμενέστερη κατάσταση από σήμερα ενώ εννέα στους δέκα εκτιμούν ότι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης των μισθωτών αποτελούν αντικίνητρο τόσο για την διακράτηση όσο και τον επαναπατρισμό από το εξωτερικό των αξιόλογων και επιτυχημένων στελεχών .

Επιπλέον η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs πιστεύουν ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει έντονα η χώρα το τελευταίο διάστημα θα έχει αρνητική επίδραση στον τουρισμό και την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της τριμηνιαίας έρευνας της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) και της ICAP Group ο δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των ελλήνων διευθύνοντων συμβούλων εμφάνισε πτώση το πρώτο τρίμηνο του 2016 και διαμορφώθηκε στις 114 μονάδες.

Εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε οριακή άνοδο και διαμορφώθηκε στις 114 μονάδες έναντι 113 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, μειώθηκε σε 2% έναντι 4% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ παράλληλα το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι επιδεινώθηκε μειώθηκε σε 80% έναντι 82% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά σημείωσε μεγάλη πτώση στις 126 μονάδες έναντι 157 του προηγούμενου τριμήνου. Ένας στους δύο CEOs πιστεύει ότι η χώρα σε ένα έτος θα είναι σε δυσμενέστερη κατάσταση από σήμερα. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος μειώθηκε σε 10% έναντι 23% το προηγούμενο τρίμηνο.

Εκτιμήσεις για την πορεία του κλάδου

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις μειώθηκε στις 113 μονάδες έναντι 119 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με 1 έτος πριν μειώθηκε σε 3% (έναντι 9% το προηγούμενο τρίμηνο). Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης σημείωσε αξιόλογη πτώση στις 124 μονάδες έναντι 142 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή διαμορφώθηκε σε 12% (έναντι 21% το προηγούμενο τρίμηνο), ποσοστό που αυξάνεται σε 19% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Αντικίνητρο η υπερφορολόγηση

Εννιά στους δέκα CEOs συμφωνούν ότι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης αποτελούν αντικίνητρο τόσο για την διακράτηση όσο και τον επαναπατρισμό των στελεχών. Μόνο το 4% των CEOs πιστεύουν ότι δεν αποτελούν αντικίνητρο, ενώ το 6% θεωρούν ότι έχουν ουδέτερη επίδραση. Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα αντιμετωπίζει έντονο μεταναστευτικό πρόβλημα. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να έχει επιδράσεις στον τουρισμό, τομέα με υψηλή συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Το 84% των CEOs πιστεύουν ότι το γεγονός αυτό θα επηρεάσει αρνητικά ως πολύ αρνητικά τον Ελληνικό τουρισμό και κατ’ επέκταση την Ελληνική οικονομία. Ωστόσο το 16% των CEOs θεωρεί ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν θα έχει ουσιώδη επίδραση στον τουρισμό και την οικονομία της χώρας.

Καθηλωμένη η οικονομία

«Η δυσμενής πορεία του δείκτη αποτυπώνει τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία των CEOs τόσο για την παρατεταμένη περίοδο αξιολόγησης του συμφωνηθέντος με τους δανειστές προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που καθηλώνει την οικονομία σε κατάσταση ύφεσης, όσο και για τα προτεινόμενα από την ελληνική πλευρά φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, που επιβαρύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΣΕ & Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου ICAP Νικήτας Κωνσταντέλλος.

«Επιπρόσθετα, το 90% των CEOs δηλώνουν ότι οι ιδιαίτερα μεγάλοι συντελεστές φορολόγησης θα λειτουργήσουν ως αντικίνητρο τόσο για τη διακράτηση των πετυχημένων στελεχών όσο και για τη βελτίωση της παραγωγικότητας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Παράλληλα το 84% των CEOs πιστεύει ότι οι δραματικές εξελίξεις και οι σημαντικές δυσκολίες στη διαχείριση των πρόσφατων μεταναστευτικών ροών θα έχουν αρνητική επίδραση στον τουρισμό και στην ελληνική οικονομία γενικότερα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ICAP CEO Οικονομία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ