Την ώρα που η ΔΕΗ με ευνοϊκά προγράμματα προσπαθεί να «μαζέψει» μέρος από τα 2,3 δισ. ευρώ των ανεξόφλητων οφειλών, η κυβέρνηση εξετάζει -κατ' απαίτηση των δανειστών- το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.
Το ενδεχόμενο αυτό θα φέρει σε ακόμη πιο δυσχερή θέση τα επιβαρυμένα νοικοκυριά που θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αντέξουν μια νέα αύξηση με αποτελέσμα να διογκωθούν ακόμη περισσότερο οι οφειλές στην Επιχείρηση.
Σήμερα στη συνάντηση με τους θεσμούς έχει κληθεί να συμμετέχει και ο αρμόδιος υπουργός Ενεργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μάλιστα πριν λίγες μέρες διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης ΦΠΑ στο ρεύμα.
Παράλληλα είχε συνδέσει την πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τα τιμολόγια επισημαίνοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για μείωση των τιμολογίων.
Το θέμα των χρεών είναι στρατηγικής σημασίας για τη ΔΕΗ και γενικότερα για την αγορά ενέργειας και από την επίλυσή του συναρτάται όχι μόνο ενδεχόμενες ελαφρύνσεις στους καταναλωτές αλλά και η πορεία του επενδυτικού προγράμματος της Επιχείρησης.
λλωστε σε αυτό το πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών όλων των πελατών της ΔΕΗ σε 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς καμία προκαταβολή ακόμη και για καταναλωτές που βρίσκονται ήδη σε διακανονισμό.
Πάντως σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν στο μέτρο αυτό τότε η επιβάρυνση ρεύματος για κάθε νοικοκυριό μεταφράζεται σε 8-10% του συνολικού κόστους του λογαριασμού. Η ΔΕΗ θα πρέπει να εισπράξει επιπλέον 515 εκατ. ευρώ, ποσό, που όπως γίνεται αντιληπτό με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εισπραχθεί.