Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές που γίνονται ολοένα πιο δημοφιλείς, είναι ευάλωτοι στους χάκερ και στους κατασκόπους, οι οποίοι είναι σε θέση να υποκλέψουν τα σχέδια του προϊόντος που εκτυπώνεται, μόνο «κρυφακούγοντας» τους ήχους που βγάζει το μηχάνημα.
Ερευνητές, με επικεφαλής τον Μουχάμαντ Αλ Φαρούκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν, θα κάνουν σήμερα σχετική ανακοίνωση στο Διεθνές Συνέδριο για τα Κυβερνο-Φυσικά Συστήματα στη Βιέννη, σύμφωνα με το περιοδικό "Science".
Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, σε διάφορα μεγέθη, χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως σε διάφορους τομείς, όπως τον βιομηχανικό, τον κατασκευαστικό, τον ιατρικό κ.α., παράγοντας από μηχανές έως βιολογικά όργανα.
Όμως, καθώς λειτουργεί ο εκτυπωτής, εκπέμπει ακουστικά σήματα, που μπορούν να ανιχνευθούν και να καταγραφούν, πιθανώς ακόμη και από ένα «έξυπνο» κινητό, πράγμα που επιτρέπει στη συνέχεια να αναπαραχθεί το σχέδιο του αντικειμένου που εκτυπώνεται. Αυτό συνεπάγεται κλοπή προϊόντων, που προστατεύονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και για τα οποία μπορεί να έχουν γίνει μεγάλες χρηματικές επενδύσεις.
«Οι βιομηχανίες δαπανούν εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουν διανοητική ιδιοκτησία και κάποιος μπορεί να την κλέψει απλώς ακούγοντας το μηχάνημα», δήλωσε ο Φαρούκ.
Τα πειράματα των ερευνητών, που έγιναν με έναν 3D-εκτυπωτή Printrbot, έδειξαν ότι η ακουστική υποκλοπή μπορεί να γίνει με ακρίβεια έως 92% από απόσταση 30 εκατοστών. Αποτελεί ερωτηματικό που θα απαντήσουν μελλοντικές έρευνες, με ποιό βαθμό αξιοπιστίας είναι δυνατό να γίνει υποκλοπή από μεγαλύτερες αποστάσεις, πίσω από τοίχους, σε θορυβώδη περιβάλλοντα κ.α.
Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν δυνατότητες να αμυνθούν με αντίμετρα οι ιδιοκτήτες των επαγγελματικών τρισδιάστατων εκτυπωτών. Για τους απλούς ιδιώτες όμως, που έχουν ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή, δεν θα είναι το ίδιο εύκολο...