Η Ελλάδα προσπαθεί πολύ, για να μας δείξει ότι είναι σε όλα κύριος της κατάστασης", απαντά ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ - ο οποίος την περασμένη Τετάρτη είχε συνομιλίες στην Αθήνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο, Καμμένο.
"Από την άλλη πάλι, επέστρεψαν μνήμες από το Νίκελσντορφ", (σ.σ. το συνοριακό σταθμό στα αυστριακά σύνορα με την Ουγγαρία, όπου ο ίδιος, ως αστυνομικός διευθυντής τότε του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, είχε αντιμετωπίσει τη μεγάλη προσφυγική ροή προς την Αυστρία που κατευθυνόταν προς τη Γερμανία), και "είναι σίγουρα θλιβερό να βλέπει κανείς τη μεγάλη μερίδα οικογενειών και παιδιών μεταξύ των προσφύγων, να βλέπει τα απεγνωσμένα βλέμματά τους".
Ο ίδιος παραδέχεται πως η Αυστρία έπαιξε κάποιο συγκεκριμένο ρόλο-κλειδί στο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων, το οποίο όμως, όπως σημειώνει, ήταν απαραίτητο, προσθέτοντας πως θα ήταν άδικο «να αφεθεί τώρα στο έλεος του θεού» η ΠΓΔΜ, διότι χωρίς τις ενέργειές, «η Αυστρία και η Γερμανία θα ήταν σε μία πολύ πιο δύσκολη κατάσταση».
Ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ παραδέχεται επίσης πως με τον τρόπο αυτό δεν λύθηκε η προσφυγική κρίση, για να συμπληρώσει πως οι νέες απειλές από την Τουρκία δείχνουν ότι το πολύ να κερδήθηκε χρόνος, όπως επίσης δείχνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να λύσει μόνη της το προσφυγικό ζήτημα με μία αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων και ενιαίους κανόνες για το άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφερόμενος στην κριτική που του ασκείται, ότι η πολιτική του στο θέμα του ασύλου είναι σκληρή και ο ίδιος αποτελεί το σύνδεσμο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του προς τα δεξιά, ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας διευκρινίζει πως δεν είναι ένας δεξιός σύνδεσμος, αλλά ένας ρεαλιστής, και πως ο ρεαλισμός και η αντικειμενικότητα είναι οι παράμετροι της πολιτικής του στο άσυλο.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, σχολιάζοντας την υποστήριξη μιας πολιτικής των "ανοικτών συνόρων" από τον υποστηριζόμενο από τους Πράσινους υποψήφιο για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν - ο οποίος προηγείται σταθερά των συνολικά έξι υποψηφίων, σε όλες τις δημοσκοπήσεις -- ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, τονίζει πως από ένα ομοσπονδιακό πρόεδρο, που είναι και ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, αναμένει πως αυτός θα υποστηρίζει τη γραμμή της κυβέρνησης η οποία πρέπει για το συμφέρον της χώρας να στηρίζεται στην προστασία των συνόρων από την αστυνομία και το στρατό.
Κατά την άποψη του Αυστριακού υπουργού Αμυνας, η πολιτική του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν θα αντέβαινε στην γραμμή της κυβέρνησης, τη στιγμή που είναι απαραίτητη σε αυτό το ζήτημα μία κοινή στάση όλων των κρατικών οργάνων και σε διεθνές επίπεδο, διότι διαφορετικά, όπως λέει, αποδυναμώνεται η θέση της χώρας.