Η Ισπανία απέπεμψε τον πρέσβη της στο Βέλγιο, μετά από καταγγελίες ότι απέτυχε παταγωδώς να εκπροσωπήσει τη χώρα στο εξωτερικό, καθώς δεν είχε κάνει καμία επαφή με τη βελγική κυβέρνηση κατά τη θητεία του.
Ο Ιγκνάσιο Χεσούς Ματελιάνες Μαρτίνεζ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του, με τη δικαιολογία της «κατά συνήθεια απουσίας και κατάχρησης εξουσίας», μετά από επανειλημμένα παράπονα που είχαν διατυπωθεί από το προσωπικό της πρεσβείας.
«Το χειρότερο είναι ότι δεν εκπροσωπούσε καν τη χώρα. Κανείς δεν έρχεται εδώ. Δεν έχει συναντήσεις με κανέναν, δεν κάνει τίποτα και εμποδίζει το προσωπικό να πάρει και την παραμικρή πρωτοβουλία», ανέφερε πηγή από την πρεσβεία, σύμφωνα με τον Guardian.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας κατηγόρησε τον Ματελιάνες Μαρτίνεζ ότι «έκαψε όλες τις γέφυρες με τη βελγική κυβέρνηση», προσθέτοντας μάλιστα ότι αντίστοιχα αποτυχημένη ήταν και η τοποθέτησή του στη Νικαράγουα, όπου βρισκόταν πριν μεταφερθεί στις Βρυξέλλες.
Σε έκθεσή του προς το υπουργείο Εξωτερικών, επιθεωρητής ανέφερε ότι η καθημερινή διαχείριση της πρεσβείας είχε παραλύσει από την απουσία και της αρνητικής συμπεριφοράς του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής, της άρνησης να δοθεί οποιοσδήποτε ρόλος στο προσωπικό και της παντελούς απουσίας εσωτερικού συντονισμού.
«Μετά βίας ερχόταν στη δουλειά και όταν το έκανε, βρισκόταν εκεί από τις 11:00 έως τις 12:00. Ηθελε να είναι πρέσβης στο Βατικανό», ανέφερε άλλη πηγή.
Παράλληλα η έκθεση κάνει λόγο για ένταση στην πρεσβεία, γιατί ο Ματελιάνες, σύμφωνα με καταγγελίες, έκανε κατάχρηση εξουσίας, εκφοβίζοντας και απειλώντας τους υπαλλήλους. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν ένας ασυνήθιστος αριθμός των μελών του προσωπικού να πάρει αναρρωτική άδεια εξαιτίας κατάθλιψης!
Συγκεκριμένα, από το 20μελές προσωπικό, ένας σοφέρ, ένας γραμματέας και δύο διπλωμάτες έλειψαν από τη δουλειά τους γιατί είχαν κατάθλιψη. «Ο Ματελιάνες απειλή τον κόσμο, κάνει άσχημα σχόλια, δεν δείχνει σεβασμό και τους αναγκάζει να κάνουν δουλειές που δεν έχουν νόημα. Φέρεται στις γυναίκες σαν να είναι κατώτεροι από τους άνδρες», ανέφερε υπάλληλος της πρεσβείας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον επιθεωρητή, η συμπεριφορά του πρέσβη έφτανε στο σημείο της παρενόχλησης, καθώς αναφέρει ότι το προσωπικό υπόκεινται σε έντονη, επαναλαμβανόμενη και μεθοδική ψυχολογική βία.