Κατά 80% αυξήθηκε η συστηματική αντίθεση προς την εβραϊκή φυλή στην Αυστρία, από πέρυσι, με τις αντισημιτικής φύσεως αναρτήσεις στο Διαδίκτυο να υπερδιπλασιάζονται, όπως ανακοίνωσε το αυστριακό φόρουμ εναντίον του αντισημιτισμού.
Οι Εβραίοι σε όλη την Ευρώπη προειδοποιούν για ένα εντεινόμενο κύμα αντισημιτισμού, που τροφοδοτεί η οργή για την πολιτική του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή αλλά και η άνοδος των ακροδεξιών κινημάτων, που έχει συνδεθεί τόσο με τις εντάσεις εξαιτίας της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, όσο και τις ανησυχίες που προκάλεσαν οι επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.
Το Φόρουμ, που ξεκίνησε να καταγράφει συμβάντα αντισημιτικής φύσης στην Αυστρία το 2003, ανέφερε πως σημειώθηκαν 465 περιστατικά κατά τη διάρκεια του 2015. Τα 200 και πλέον από αυτά αποτελούσαν αναρτήσεις αντισημιτικού μίσους στο Διαδίκτυο.
Ο συνολικός αριθμός των αναρτήσεων στο Διαδίκτυο που καταγγέλθηκαν στην Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος της Αυστρίας παρέμεινε σταθερός στην Αυστρία το 2015, αλλά ο αριθμός των αναρτήσεων που μπορεί να επισύρουν ποινικές διώξεις διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών.
«Η συνολική εικόνα προκαλεί τρόμο», σημείωσε ο Όσκαρ Ντόιτς, πρόεδρος των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Αυστρίας (IKG).
Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) κάλεσε τον Ιανουάριο την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να εντείνουν τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν την εκτεταμένη διασπορά μηνυμάτων αντισημιτικού μίσους στο Διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας πως ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη δεν μοιάζει να αποκλιμακώνεται.
Ο γ.γ των IKG Ράιμουντ Φεστενμπάουερ υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να εξακριβωθεί ποιοι είναι οι δράστες ορισμένων από τα συμβάντα αντισημιτικού μίσους, καθώς συχνά στο Διαδίκτυο οι παραβάτες είναι αδύνατον να εντοπιστούν και πολλές αναρτήσεις είναι ανώνυμες, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πάντως καταγράφεται σαφώς μια τάση όλο και πιο εχθρικής συμπεριφοράς έναντι των περίπου 15.000 Εβραίων που ζουν στην Αυστρία από μουσουλμάνους, υποστήριξε ο ίδιος εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας.
«Υπάρχει μια εντεινόμενη ανησυχία στην κοινότητά μας ότι —εάν το ποσοστό των μουσουλμάνων στην Αυστρία συνεχίσει να αυξάνεται λόγω της μετανάστευσης, λόγω των προσφύγων— η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει προβληματική για εμάς», είπε ο Φεστενμπάουερ.
Η Αυστρία αποτελούσε μέχρι τώρα μέρος της οδού που ακολουθούσαν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που κατευθύνονταν προς τη Γερμανία, αλλά πέρυσι υποδέχθηκε και αυτή και έναν αντίστοιχα μεγάλο αριθμό προσφύγων αναλογικά με το μέγεθος του πληθυσμού της (8,7 εκατομμύρια).