Το Λευκό κτίριο στην Πνομ Πενχ της Καμπότζη κάποτε ήταν το σήμα κατατεθέν του σύγχρονου τρόπου ζωής της πόλης. Σήμερα, σε αυτό ζουν ιερόδουλες, άνθρωποι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά και μοναχές.
Ηταν το πρώτο συγκρότημα από πολυώροφα κτίρια, στο οποίο ζούσαν άνθρωποι της μεσαίας τάξης -δημόσιοι υπάλληλοι, καλλιτέχνες.
Το πάλαι ποτέ λαμπερό οίκημα εγκαταλείφθηκε από 50 οικογένειες, όταν μια τεράστια ρωγμή εμφανίστηκε στη σκάλα. Φοβούμενοι πως το κτίριο θα καταρρεύσει μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και έφυγαν, αφήνοντας το κτίριο μισού αιώνα στο έλεος του χρόνου.
«Οι διάδρομοι είναι το μόνο μέρος που μπορεί να κάτσει κάποιος χαλαρά», αναφέρει ο φωτογράφος Ταρίκ Ζαίντ στη Daily Mail.
«Ο καθένας μπορεί να ενσωματωθεί εκεί», προσθέτει.
Ο Ταρίκ πέρασε σχεδόν τρία χρόνια φωτογραφίζοντας την κοινότητα, με τους ενοίκους να μην θέλουν να εγκαταλείψουν το κτίριο, καθώς αισθάνονται δεμένοι μαζί του. Βέβαια, η μετακόμιση για πολλούς σε άλλη στέγη είναι και πιο ακριβή.
Οπως λένε, η ρωγμή που υπάρχει, δημιουργήθηκε από εργασίες ανέγερσης 11ώροφου ξενοδοχείου σε κοντινή απόσταση.
Σήμερα, 600 οικογένειες ζουν εκεί, προσπαθώντας να αποτρέψουν την κατεδάφιση του, με ΜΚΟ να καλούν καλλιτέχνες να ζωγραφίσουν στους τοίχους, να οργανώνουν μαθήματα για τα παιδιά, την ώρα που έμποροι φτιάχνουν καταστήματα.