Οι αποκαλύψεις των Panama Papers «άναψε» φωτιές σε πολλές χώρες, με τα ονόματα πλουσίων και ισχυρών να βγαίνουν στα φόρα.
Μπορεί να μην τους έλειπαν τα χρήματα πριν, αλλά το Wikileaks αποκάλυψε αυτοκρατορίες εκατομμυρίων σε φορολογικούς παραδείσους, με τα ποσά να ζαλίζουν.
Ανάμεσα στα ονόματα υπάρχουν και οι κόρες του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες φαίνονται να διαχειρίζονται επιχειρήσεις εκατομμυρίων.
Η Leyla και Arzu Aliyeva είναι μέτοχοι σε εταιρεία που έχει συσταθεί στον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, σύμφωνα με τα Panama Papers.
Η εταιρεία Exaltation Limited ιδρύθηκε τον Απρίλιο του περασμένου έτους για σκοπούς «εκμετάλλευσης ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι δύο αδελφές, που σπούδασαν στο Queen's College, κολέγιο θηλέων με τον χρόνο να στοιχίζει κάτι λιγότερο από 20.000 ευρώ, θεωρείται πως μοιράζονταν χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 61 εκατ. ευρώ, σε Ντουμπάι, Παρίσι και Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πριν τέσσερα χρόνια.
Από τη στιγμή που ο πατέρας τους ανήλθε στην εξουσία, το 2003, φέρεται να έχουν αποκτήσει αυτοκρατορίες επιχειρήσεων, προσωπικά πολυτελή διαμερίσματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμφέροντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και σε εξόρυξη χρυσού.
Η Leyla διαθέτει αρχοντικό 21 εκατ. ευρώ στο Hampstead Lane του Λονδίνου, με τον κύκλο των γνωριμιών της να απαρτίζεται από επιχειρηματίες, λόρδους και πρίγκιπες.
Σε ένα πάρτυ φημολογείται πως άνοιξε σαμπάνια 370.000 ευρώ, με τον εκπρόσωπό της, ωστόσο, να το διαψεύδει.
Τα έγγραφα, που διέρρευσαν, δείχνουν ακόμη πως πριν από ένα χρόνο μια νέα υπεράκτια εταιρεία είχε συσταθεί από την 30χρονη.
Σύμφωνα με την βρετανική νομοθεσία, η Leyla και η Arzu ανήκουν στα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, λόγω των δεσμών με τον πατέρα τους. Δεν είναι παράνομο να αγοράσουν μια υπεράκτια επιχείρηση, αλλά αυτή θα πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο.
Οι αποκαλύψεις ήρθαν λίγες ώρες μετά την είδηση πως η μητέρα των κοριτσιών Mehriban Aliyev, κάλυπτε τον παράνομο πλουτισμό του άνδρα της και προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev.
Η πρώτη κυρία της χώρας «έτρεχε» φιλανθρωπίες, κατασκευάζοντας σχολεία, νοσοκομεία και ένα αθλητικό συγκρότημα.
Στη διαρροή εγγράφων σημειώνεται πως η Mehriban, ήταν μία από τους δύο μάνατζερ της UF Universe Foundation, η οποία δημιουργήθηκε για να διοικεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας.