Πωλήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και ακινήτων, μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, αλλά και αυξήσεις έμμεσων φόρων, περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων για το 2012-2015 που ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός.
Με αυτήν την συνταγή εξοικονόμησης 23 δις ευρώ για την επόμενη τριετία, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τις αγορές και τους εταίρους μας ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μπορεί να είναι βιώσιμο. Στις περικοπές περιλαμβάνονται μειώσεις επιδομάτων, φόροι σε ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα, περιορισμός φοροαπαλλαγών, καταργήσεις φόρων υπέρ τρίτων και πολλά άλλα.
Ταυτόχρονα, επιταχύνεται η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ που θα εφαρμοστεί από το τρέχον έτος και όχι το 2012 όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Την ίδια στιγμή, ο ΟΤΕ μπαίνει πρώτος στην λίστα των αποκρατικοποιήσεων αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει ένα επιπλέον 10% των μετοχών του Οργανισμού που κατέχει. Ακολουθεί η ΔΕΗ, άλλες ΔΕΚΟ και φιλέτα του Δημοσίου.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, θα υποστηρίξει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων θέτοντας διλήμματα στους βουλευτές του.
«Θέλετε την απομόνωση της χώρας ή να πάμε μπροστά και να πατήσουμε σταθερά στα δικά μας πόδια και όχι σε δάνειες δυνάμεις;». Το δίλημμα αυτό θα θέσει σε λίγες ώρες ο Πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, απευθυνόμενος σε υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη στις τρεις αλεπάλληλες συνεδριάσεις των αντίστοιχων οργάνων. Στις 10.00 συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο στις 13.00 η Κοινοβουλευτική Ομάδα (για πρώτη φορά θα συνεδριάσει στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, Ιπποκράτους 22) και αμέσως μετά το Πολιτικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες που είχαν ρόλο στην συγγραφή των τριών ομιλιών του, ο κ. Παπανδρέου δεν προτίθεται να θέσει δίλημμα περί εκλογών όπως έχει γράψει από χθες η "iefimerida" καθώς κάτι τέτοιο «θα ισοδυναμούσε με δραπέτευση και εγώ δεν δραπετεύω» όπως εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτες του. Ο Πρωθυπουργός ενδέχεται πάντως να απαντήσει ευθέως στην εκλογολογία, κάνοντας μια μικρή αναφορά προκειμένου να αποκλείσει τηνπιθανότητα να στηθούν πρόωρες κάλπες και να κλείσει τη σχετική φιλολογία. Ακόμη θα διαψεύσει για μια ακόμη φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης τα οποία συζητούν (και ζητούν) βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως η κυρία Βάσω Παπανδρέου ή μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου όπως έκανε χθες ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα ο κ. Παπανδρέου θα έχει τις γενικές γραμμές και κατευθύνσεις και θα εξειδικεύεται σταδιακά μέχρι τις 16 Μαίου οπότε και θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου (ή και νομοσχεδίων) ώστε να ψηφιστεί μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να θέσει το πλαίσιο πολιτικών ανάπτυξης, ζητήματα κοινωνικης συνοχής αλλά και πρωτοβουλίες μεταρρύθμισης του κράτους στις οποίες δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ενώ θα αναφερθεί και σε κάποιες επιμέρους ειδικές πολιτικές.
Θα πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο θα «εγγυάται την έξοδο από την κρίση» όπως θα πει. Το σημαντικότερο ωστόσο σύμφωνα με όσους το έχουν υπόψη τους είναι πως η κυβέρνηση – για πρώτη φορά στα δύο χρόνια – θα παρουσιάσει ένα «συγκεκριμένο, συνολικό και συνεκτικό στρατηγικό πλαίσιο» με στόχους. Είναι κάτι που το ζητούν εναγωνίως και πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαβλέποντας πως υπάρχει η αίσθηση στον κόσμο ότι η κυβέρνηση «ακολουθεί τις εξελίξεις». Αυτό το σχέδιο θα είναι και η απάντηση σε όσους (όπως ο πρώην Πρωθυπουργός πρόσφατα με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής») επικρίνουν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό πως λειτουργούν χωρίς σχέδιο και πυξίδα.
Ο κ. Παπανδρέου θα ανοίξει σήμερα, διά του τρόπου αυτού, την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει αργήσει έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση, υιοθετώντας παράλληλα την γραμμή κορυφαίων υπουργών (όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος) και λέγοντας «όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό». «Δεν πρόκειται να εξωραϊσει την κατάσταση, ούτε να αποφύγει να πει και επώδυνα πράγματα, αλλά θα δώσει ελπίδα και προοπτική ταυτόχρονα» έλεγε στενότατος συνεργάτης του χθες το βράδυ.
Το ζητούμενο είναι το πως θα αντιδράσουν οι ακροατές του. Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών που έχουν διαμηνύσει ότι δεν αντέχουν άλλες περικοπές στους προϋπολογισμούς τους, όπως συστήνει το υπουργείο Οικονομικών. «Από τις τοποθετήσεις αυτές, θα κριθούν πολλά και για τον ανασχηματισμό» υποστηρίζει έμπειρος βουλευτής που γνωρίζει πως σκέπτεται ο Πρωθυπουργός και προσθέτει: «Αν ενώπιον του Πρωθυπουργού και των υπολοίπων υπουργών κάποιος ή -ακόμη χειρότερα- κάποιοι αρνηθούν να περικόψουν κονδύλια, θα τρίξει η καρέκλα τους»...
Ιδιότυπη αναμένεται και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η οποία συνεδριάζει στο «άντρο» της Ιπποκράτους. Ο χώρος αλλά και ο χρόνος προφανώς επελέγησαν σκοπίμως: Σε ένα όχι και τόσο οικείο περιβάλλον και Παρασκευή μεσημέρι, όπου οι περισσότεροι βουλευτές βιάζονται να φύγουν για τις περιφέρειες τους, δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει και εξαντλητική συζήτηση... Φυσικά τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο στις μείζονες στιγμές και αποφάσεις η συντριπτική πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στηρίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως συνέβη και με το Μνημόνιο ή με τον προϋπολογισμό.
Ενδιαφέρον θα έχει τέλος η συνεδρίαση του κομματικού καθοδηγητικού οργάνου τα στελέχη του οποίου, ενώπιον του κ. Παπανδρέου απόψε, αναμένεται να εκθέσουν τις αντιρρήσεις τους σε πιο έντονο τόνο, απ' ότι συνέβη χθες ενώπιον των κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη, Χρυσοχοίδη, Κουτρουμάνη και του κ. Καρχιμάκη.