Το βασικό μήνυμα ότι «η Ελλάδα σταδιακά αλλάζει και ότι παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες» μετέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Economist, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με συνδιοργανωτή τον Γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων BDI.
Όπως τόνισε ο κ. Φέσσας «παρά την επίπονη διαδικασία της συνεχούς προσαρμογής της χώρας μας, οφείλουμε σήμερα να δούμε τη μεγάλη εικόνα: η Ελλάδα μετασχηματίζεται σταδιακά σε μια οικονομία διαφορετική, γεμάτη με επενδυτικές ευκαιρίες». Ο κ. Φέσσας στην παρουσίασή του επιχείρησε να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα και απόψεις που είναι ευρύτατα διαδεδομένες στο εξωτερικό, σχετικά με το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ «η Ελλάδα σταδιακά κατάφερε να πλησιάσει σε όρους ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και έχει ακόμη αρκετό δρόμο να καλύψει.» Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ο κ. Φέσσας, τονίζοντας ότι η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής είναι ζωτικής σημασίας και "χτυπώντας το καμπανάκι" του κινδύνου προς την Κυβέρνηση και τους "Θεσμούς" ότι πρέπει να αποφευχθούν υπερβολές σε φορολογικά μέτρα που θα βαθύνουν περισσότερο την ύφεση.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Φέσσας τόνισε ότι βασικές αιτίες της αργοπορίας της Ελλάδας να βγει από την κρίση είναι η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, οι αδύναμοι θεσμοί, οι πελατειακές σχέσεις, καθώς και η ταύτιση των μεταρρυθμίσεων μόνο με τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε επίσης ότι «η επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να βασισθεί στην αναδιάρθρωση της αγοράς και των επιχειρηματικών δομών προς μεγαλύτερες, πιο οργανωμένες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, αξιοποιώντας έτσι το ταλέντο, το καινοτόμο πνεύμα και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα σε αφθονία, καταλαμβάνοντας μάλιστα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Τέλος, ο κ. Φέσσας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τρέχον πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο, όπως είπε, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Επιπλέον, κάλεσε τους ξένους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις υπάρχουσες ευκαιρίες στους τομείς του τουρισμού, των logistics, της μεταποίησης τροφίμων, των τεχνολογιών πληροφορικής, των φαρμάκων, των μεταλλικών προϊόντων, της οικονομίας υπηρεσιών που απευθύνεται στην τρίτη ηλικία (silver economy), σημειώνοντας ότι οι παραπάνω τομείς της ελληνικής οικονομίας υπόσχονται σημαντικές υπεραξίες σε εκείνους τους επενδυτές που πρώτοι θα τολμήσουν να επενδύσουν.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ακόμη ότι «οι σημερινές αξίες (assets) στη χώρα μας είναι σημαντικά υποτιμημένες» και κλείνοντας υπογράμμισε ότι «αυτό που λείπει είναι η εμπιστοσύνη και η προσδοκία για βιώσιμη ανάπτυξη. Μόλις επιστρέψει η εμπιστοσύνη, η Ελλάδα θα ανακάμψει, καθώς το μέλλον και οι προοπτικές της συνδέονται με τα ευρύτερα γεωπολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης».