Τα προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία μπαίνουν στο στόχαστρο του ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Έθνος», τα στελέχη του ΔΝΤ θέλουν τα επιδόματα να συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως έχει μετονομαστεί, κάτι που, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη.
Με την εν λόγω ρύθμιση η Ελλάδα είναι αντίθετη καθώς αυτό θα σήμαινε ότι οι ανάπηροι που έχουν ως μόνο εισόδημα τα συγκεκριμένα επιδόματα, θα κινδύνευαν να μείνουν εκτός του μηχανισμού του Ελάχιστου Εγγυημένου. Αυτός είναι και ένας από τους λόγος για τον οποίο η δεύτερη φάση υλοποίησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αναβάλλεται για τον Ιούλιο.
Το ΔΝΤ έχει εστιάσει στο κονδύλι των 700 εκατ. ευρώ που δαπανά το ελληνικό Δημόσιο ετησίως για αναπηρικά εισοδήματα, ενώ η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προχωρήσει σε περικοπές και παρεμβάσεις στα «τυφλά». Παρόλα αυτά έχει δεχτεί να εξορθολογίσει το σύστημα στη βάση της μνημονιακής της υποχρέωσης για εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ.
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι στην Ελλάδα καταβάλλονται τουλάχιστον 200 προνοιακά επιδόματα χωρίς σαφή στρατηγική.