«Φρένο» στην κερδοσκοπία ομολόγων βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση - iefimerida.gr

«Φρένο» στην κερδοσκοπία ομολόγων βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποφασιστικό χτύπημα στην οργανωμένη κερδοσκοπία επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ψήφιση νέου κανονισμού, ο οποίος απαγορεύει τις ανοικτές πωλήσεις ασφαλίστρων κινδύνου για κρατικά ομόλογα.

Τα ασφάλιστρα πιστωτικών κινδύνων, τα περιώνυμα CDS, υποτίθεται πως προστατεύουν τον αγοραστή κρατικών ομόλογων από ενδεχόμενη χρεοκοπία. Ωστόσο, συνήθης πρακτική ήταν να αποσυνδέονται τα ασφάλιστρα από το κυρίως προϊόν, δηλαδή τα ομόλογα, και να πωλούνται ως αυτόνομα προϊόντα.

Έτσι η χρεοκοπία της χώρας που εκδίδει τα ομόλογα συμφέρει τόσο αυτούς που αγοράζουν όσο και εκείνους που τα πωλούν, γιατί ελπίζουν να τα επαναγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή. Το αποτέλεσμα είναι το συμφέρον όλων αυτών να είναι αντίθετο από εκείνο του αρχικού αγοραστή.

Όλα τα παραπάνω θα είναι σύντομα παρελθόν με τη νέα νομοθεσία που προωθείται, με σκοπό να προστατευτούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προστατεύονται καλύτερα με τη νέα νομοθεσία. Τι αποφασίζουμε σήμερα; Ότι όσοι δεν έχουν αγοράσει ελληνικό χρέος, δεν μπορούν να αγοράσουν ή να πωλήσουν ούτε ασφάλιστρα κινδύνου για το ελληνικό χρέος. Κάτι τέτοιο θα ήταν καθαρή κερδοσκοπία. Και υπάρχουν πολλοί που είχαν στοιχηματίσει κερδοσκοπικά στη χρεοκοπία της Ελλάδας, ακροβατώντας με τέτοια χρηματοπιστωτικά προϊόντα», λέει ο ευρωβουλευτής Ρόμπερτ Γκέμπελς στην Deutsche Welle .

Την εποπτεία της αγοράς αναλαμβάνει πλέον η ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Το μόνο που απομένει τώρα είναι η έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών για να τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός.

Η νέα νομοθεσία θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου 2012, λόγω της αναγκαίας μεταβατικής περιόδου προκειμένου να ενσωματωθούν οι διατάξεις στο εθνικό δίκαιο και να αποκτήσει η ESMA τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ωστόσο, το ουσιώδες είναι ότι από την 1η Δεκεμβρίου, σε λίγες μέρες δηλαδή, θα απαγορεύονται οι συναλλαγές ανοικτών πωλήσεων. Τα ενεργά συμβόλαια δεν χάνουν την ισχύ τους, ωστόσο δεν θα επιτρέπονται νέα συμβόλαια.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καν ελληνική αγορά ομολόγων, η Ελλάδα είναι εκτός αγορών, οπότε η νέα νομοθεσία ωφελεί περισσότερο την Ιταλία ή την Ισπανία. Αλλά μόλις η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές θα ωφεληθεί, γιατί αποδυναμώνονται οι κερδοσκοπικές πιέσεις και ενισχύεται η ικανότητα της χώρας να αυτοχρηματοδοτείται», τονίζει ο Γάλλος ευρωβουλευτής Πασκάλ Κανφέν, εισηγητής της νέας νομοθεσίας.

«Αφού όλα αυτά είναι τόσο απλά και συμφέροντα, γιατί δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια;» διερωτάται η Deutsche Welle.

«Γιατί όλα αυτά τα χρόνια στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες επικρατούσε μία ιδεολογική εμμονή ότι όλες οι καινοτομίες που εκπορεύονται από τις αγορές είναι εξ' ορισμού επωφελείς. Σήμερα η Ε.Ε. παίρνει για πρώτη φορά την απόφαση να απαγορεύσει μία τέτοια καινοτομία», είναι η απάντηση του κ. Κανφέν.

Η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως στο Λονδίνο, όχι τόσο από την επίσημη κυβέρνηση, αλλά κυρίως από ομάδες πίεσης που χαρακτηρίζουν τη νέα νομοθεσία «ταφόπλακα των αγορών» και απειλούν με δικαστικές προσφυγές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ