Η ανταλλαγή απόψεων στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και η εκτόνωση της έντασης που υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες στις ελληνοαυστριακές σχέσεις.
Λόγω της αμφιλεγόμενης στάσης της Βιένης στο προσφυγικό και των απαράδεκτων τοποθετήσεων μελών της αυστριακής κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει κατά την αυριανή επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, με τον Έλληνα ομόλογό του, Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αυστριακού υπουργού Άμυνας, Στέφαν Χιρς, πρόθεση του κ. Ντόσκοτσιλ- ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί και τα καταλύματα προσφύγων στον Πειραιά- είναι η διατήρηση της βάσης επικοινωνίας και η ειλικρινής συζήτηση για το πώς μπορεί να υπάρξει στήριξη της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων και την επαναπροώθηση προσφύγων.
Επιπλέον, ο Αυστριακός υπουργός επιθυμεί να ενημερώσει τον Έλληνα ομόλογό του για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου των υπουργών Άμυνας της λεγόμενης Κεντροευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας, την οποία ο ίδιος είχε συγκαλέσει την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, στη Βιένη, όπου συμφωνήθηκε η προώθηση δημιουργίας μίας πολιτικο-στρατιωτικής αποστολής για την υποστήριξη της Frontex.
Η επίσκεψη του κ. Ντόσκοτσιλ στην Αθήνα πραγματοποιείται μόνο μερικές εβδομάδες μετά την άρνηση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί επίσκεψη- στα τέλη Φεβρουαρίου- της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών, Γιοχάνας Μικλ-Λάιτνερ, εξαιτίας των επανειλημμένων φραστικών επιθέσεων, κατηγοριών και απειλών της εναντίον της Ελλάδας, σε σχέση με τους ελληνικούς χειρισμούς στην προσφυγική κρίση, αλλά και εξαιτίας της πρόσφατης Διάσκεψης της Βιένης για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Σε αυτήν την αμφιλεγόμενη διάσκεψη, με θέμα τη μείωση της προσφυγικής ροής, οι προερχόμενοι από το συγκυβερνόν- με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς (ο οποίος επανειλημμένα, επίσης, έχει εκτοξεύσει ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας) είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, με την εξαίρεση της Ελλάδας, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, με διάβημα διαμαρτυρίας, δριμεία κριτική και ανάκληση στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβη στην Αυστρία.
Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας- ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν- θα προσπαθήσει, προφανώς, να εξηγήσει στην ελληνική πλευρά τη σκληρή γραμμή, που, όπως τονίζουν οι επικριτές της, ακολουθεί στο προσφυγικό η κυβέρνηση της Βιένης και έχει οδηγήσει στο ουσιαστικό σφράγισμα της Διαδρομής των Βαλκανίων και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ με τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου της Κεντροευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας στη Βιένη, είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες η αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το μόνιμο κλείσιμο όλων των προσφυγικών διαδρομών, η υλοποίηση των επαναπροωθήσεων εκείνων που δεν έχουν δικαίωμα για άσυλο, καθώς επίσης η εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών.
Σε αυτή την ουσιαστικά εξωθεσμική σύνοδο δεν συμμετείχαν οι δύο άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες, η Ελλάδα και η Γερμανία, όπως είχε συμβεί και πριν από ένα μήνα στη λεγόμενη Διάσκεψη της Βιένης για τα Δυτικά Βαλκάνια με θέμα τη μείωση των προσφυγικών ροών, στην οποία δεν είχαν καν προσκληθεί, κάτι που είχε προκαλέσει κριτική και διαμαρτυρίες και από τις δύο χώρες. Ο κ. Ντόσκοτσιλ είχε σπεύσει να διευκρινίσει πως η Ελλάδα είχε προσκληθεί αλλά αρνήθηκε, όμως ο ίδιος πρόκειται να έχει την ερχόμενη εβδομάδα συνομιλίες στην Αθήνα, «για να ξαναφέρουμε την Ελλάδα στο κατάστρωμα» ενώ η Γερμανία, όπως είπε, δεν απάντησε καν στην αντίστοιχη πρόσκληση. «Πρέπει, επιτέλους, να εγκαταλείψουμε το επίπεδο ακαδημαϊκών συζητήσεων και να περάσουμε σε δράση. Δεν επιτρέπεται να συμβεί δεύτερη φορά η περυσινή κατάσταση» είχε τονίσει ο ίδιος, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου, στην οποία συμμετείχαν οι ομόλογοί του από τις χώρες της Κεντροευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας (Κροατία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία), καθώς επίσης από το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, την Πολωνία και τη Σερβία.
Τις αποφάσεις τους από τη Σύνοδο στη Βιένη, οι συμμετέχοντες προτίθενται να υποστηρίξουν στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας, στις 18 Απριλίου στο Λουξεμβούργο, και κυρίως να ασκήσουν πίεση για μία κοινή πολιτικο-αστυνομικο-στρατιωτική αποστολή, επειδή όπως, μεταξύ άλλων, είχε επισημάνει ο κ. Ντόσκοτσιλ, γίνεται πολύς λόγος για ευρωπαϊκές λύσεις, όμως, στην πραγματικότητα καμία δεν διαφαίνεται.