Ως την πιο «σκληρή» και «απερίσκεπτη» συμφωνία που σύναψε η Ευρώπη περιγράφει ο Independent την λύση στην οποία τελικά κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με την Τουρκία, με αφορμή την αρχή της επαναπροώθησης των προσφύγων που έγινε χθες από τη Μυτιλήνη και τη Χίο προς το Δικελί.
Όπως τονίζει μάλιστα η αρθρογράφος Camino Mortera-Martinez από το Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, δύο στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά: το γεγονός ότι η Άγκυρα στο παρελθόν δεν κατάφερε να εμποδίσει τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ελλάδα και το γεγονός ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει περισσότερες παραχωρήσεις.
«Στο τέλος του 2015, είχε γίνει ξεκάθαρο ότι η ΕΕ είχε χάσει τον έλεγχο των συνόρων της, και ότι οι διακινητές επωφελούνταν από αυτό. Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να σπάσουν την προσπάθεια λαθραίας διακίνησης, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν στο πιο δυσάρεστο μέτρο από όλα., να στείλουν πίσω τους πρόσφυγες», γράφει ο Independent για την πολιτική «ένας προς ένα».
«Αλλά για να το επιτύχει αυτό η ΕΕ διαστρέβλωσε το νόμο θεωρώντας την Τουρκία μία ασφαλή χώρα για να επιστρέψει τους ανθρώπους. Οι Βρυξέλλες εξαγρίωσαν της ΜΚΟ και τους διεθνείς οργανισμούς και διακινδυνεύουν με εξεγέρσεις και βίαια ξεσπάσματα των απελπισμένων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στα μη επαρκώς εφοδιασμένα κέντρα κράτησης της Ελλάδας. Αυτή είναι μία δύσκολη εποχή για την Ευρώπη και τους μετανάστες», σημειώνει το άρθρο και συνεχίζει: «Στο μεταξύ, η ΕΕ έδωσε στην Τουρκία κάθε είδους κίνητρο για να βοηθήσει. Αλλά η Άγκυρα δεν κατάφερε να εμποδίσει τις μεταναστευτικές ροές στο παρελθόν και τίποτα δεν εμποδίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει περισσότερα».
Ταυτόχρονα τονίζεται ότι αν και είναι πολύ σύντομα για να διαπιστώσει κανείς αν θα υπάρξει αποτέλεσμα, οι ροές των μεταναστών προς τα νησιά αυξάνονται και πάλι.
«Ο μόνος τρόπος για να αξιολογήσει κανείς αν η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα βοηθήσει να σταματήσει η κρίση, είναι όταν οι μαζικοί αριθμοί των Σύρων επιστραφούν πίσω στην Τουρκία και τα κράτη μέλη της ΕΕ ξεκινήσουν να παίρνουν Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, Και μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες διανομής των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη δεν ήταν πολύ ικανοποιητικοί: λιγότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν η ΕΕ συμφώνησε να λάβει 160.000 πρόσφυγες», γράφει το δημοσίευμα και καταλήγει: «Η ΕΕ έχει πολλά να χάσει σε αυτό το στοίχημα, γι 'αυτό όλα πρέπει να αξίζουν τον κόπο. Αλλιώς, θα βρεθεί πάλι πίσω στο σημείο μηδέν, και αυτή τη φορά, ο Ευρωπαϊκό εγχείρημα θα βρεθεί σε πραγματικό κίνδυνο».