Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι για τους δυνατούς πόνους, κατά τη διάρκεια της περιόδου, μπορεί να φταίει η ενδομητρίωση; Επιπλέον, αν δυσκολεύεσαι να μείνεις έγκυος, είναι καιρός να διαπιστώσεις μήπως η αιτία είναι αυτή και πώς θα την εντοπίσεις και αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.
Ξέρεις ότι 61 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ενώσει τη φωνή τους με στόχο την ενημέρωση των γυναικών για τη σιωπηλή νόσο που δυσκολεύει τη ζωή τους και απειλεί τη γονιμότητα τους, με το μήνα Μάρτιο να έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ενημέρωσης για την ενδομητρίωση; Ο Θάνος Παράσχος, μαιευτήρας – γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Εmbio, εξηγεί πώς μπορείς να εξασφαλίσεις μια πιο προσεγμένη διάγνωση και θεραπεία.
Τι είναι η ενδομητρίωση;
Είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο ιστός που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας (δηλαδή το ενδομήτριο) βρίσκεται εκτός της κοιλότητας της μήτρας. Οι εστίες της ενδομητρίωσης είναι σαν μικρές μαύρες ή κόκκινες ή διαφανείς κουκίδες που προεξέχουν επάνω στη ωοθήκη, τις σάλπιγγες, το περιτόναιο και σε άλλα σημεία και μπορούν να εξελιχθούν σε κύστεις και οζίδια (εμφυτεύσεις) ενδομητρίωσης. Αυτά δυστυχώς μεγαλώνουν με αργό ρυθμό και ειδικά οι κύστεις μπορεί να φτάσουν από 2 έως 15 εκατοστά, ενώ σπάνια μπορεί να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες.Παράλληλα, δημιουργούνται αντιδραστικά συμφύσεις από τον οργανισμό στο κύτος της κοιλίας.
Γιατί θεωρείται σιωπηλή νόσος;
Επειδή, παρόλο που σε κάποιες γυναίκες η ενδομητρίωση προκαλεί συμπτώματα όπως δυσμηνόρροια, χρόνιο κοιλιακό άλγος και πόνο τη διάρκεια της ερωτικής διείσδυσης, σε άλλες μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματική και μόνο η δυσκολία στη σύλληψη μπορεί να θέσει την υποψία ότι μπορεί να υπάρχει ενδομητρίωση. Πιο συγκεκριμένα, το 40% των γυναικών που δε συλλαμβάνουν, ενώ προσπαθούν, πάσχουν από ενδομητρίωση. Το άλλο πρόβλημα που αφορά τη συγκεκριμένη πάθηση είναι ότι, ακόμα κι όταν η γυναίκα έχει συμπτώματα, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι έχει ενδομητρίωση με τις απλές γυναικολογικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα με το διακολπικό υπερηχογράφημα. Έτσι, συχνά υπάρχει μια καθυστέρηση στη διάγνωση αλλά και στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.
Και πώς γίνεται η διάγνωση;
Ενώ είναι σχετικά εύκολο με βάση τα συμπτώματα να τεθεί από τον γυναικολόγο η υποψία ενδομητρίωσης, ο μόνος σίγουρος τρόπος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωσή της είναι μέσω της διαγνωστικής λαπαροσκόπησης. Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης διαπιστωθεί ότι όντως υπάρχουν εστίες ενδομητρίωσης, ο γιατρός θα συνεχίσει τη διαδικασία προχωρώντας σε επεμβατική λαπαροσκόπηση, με στόχο να αφαιρεθούν οι εστίες. Πρόκειται για μια απλή επέμβαση, που πραγματοποιείται με laser ή διαθερμία μέσα από 3 μικρές σχισμές στην κοιλιά που αφήνουν ελάχιστα ορατά σημάδια, γιατί είναι πολύ μικρά και γίνονται πολύ χαμηλά στην κοιλιά. Επιπλέον, υπάρχει και μια νέα πιο εξελιγμένη μέθοδος κατά την οποία η όλη επέμβαση μπορεί να γίνει από μία μόνο τομή στον ομφαλό. Η επέμβαση δεν απαιτεί την παραμονή της γυναίκας στην κλινική και η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη.
Υπάρχει άλλη θεραπεία;
Αν η γυναίκα έχει ήπια συμπτώματα, μπορεί να ακολουθήσει θεραπεία με παυσίπονα ή ειδική ορμονοθεραπεία. Ορμονοθεραπεία μπορεί να χρειαστεί να κάνει και μετά από την λαπαροσκοπική επέμβαση, για να σταματήσει η έκκριση των ορμονών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης πάθησης και επομένως να ανασταλεί η εξέλιξη της νόσου.
Πόσο σύντομα μετά την επέμβαση μπορεί να μείνει έγκυος η γυναίκα;
Αμέσως μετά την επέμβαση η ασθενής μπορεί να ξεκινήσει τις προσπάθειες για σύλληψη. Οι πιθανότητες να μείνει έγκυος θα είναι αυξημένες.
Αν θέλεις να εξασφαλίσεις μια προσεγμένη διάγνωση και θεραπεία της ενδομητρίωσης ή άλλων γυναικολογικών προβλημάτων ή προβλημάτων υπογονιμότητας μπορείς να επικοινωνήσεις με τον
Dr. Θάνο Παράσχο
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: facebook/Thanos-Paraschos
L: linkedin/thanos-paraschos
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242