Reuters: 1.200 χλμ. φράχτες έφτιαξαν στην Ευρώπη για να κρατήσουν έξω τους μετανάστες - iefimerida.gr

Reuters: 1.200 χλμ. φράχτες έφτιαξαν στην Ευρώπη για να κρατήσουν έξω τους μετανάστες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση ιδρύθηκε στις στάχτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στις βασικές της αρχές είναι η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών-μελών της. Αλλά με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατασκευάσει 1.200 χιλιόμετρα περίφραξης κατά των μεταναστών».

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε εκτενές δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters με τίτλο «Πώς η Ευρώπη σηκώνει φράχτες για να κρατήσει απέξω τους ανθρώπους». Οπως προκύπτει από ανάλυση του πρακτορείου, το κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και η απόσταση που καλύπτει είναι σχεδόν ίση με το 40% του μήκους των συνόρων της Αμερικής με το Μεξικό.

Πολλοί από αυτούς τους φράχτες διαχωρίζουν τα έθνη-κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα κράτη εκτός αυτής αλλά και κάποιοι υψώνονται μεταξύ μελών της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ελεύθερης- χωρίς διαβατήρια- ζώνης. Οι περισσότεροι φράχτες άρχισαν να κατασκευάζονται το 2015 και για τις κυβερνήσεις φαίνεται ως μια απλή λύση.

Η κατασκευή τους είναι νόμιμη και οι χώρες έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμνα να ελέγχουν ποιος μπαίνει στην επικράτειά τους. Κάθε νέα περίφραξη που γίνεται στην Ευρώπη περιορίζει αισθητά την παράνομη είσοδο μεταναστών από τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Ο φράχτης της Ελλάδας ήταν ένας από τους πρώτους και ο Ευρωπαίος Επιτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον υπερασπίζεται, επισημαίνει το δημοσίευμα του Reuters και τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η Ελλάδα κατασκεύασε τον φράχτη για να εκτρέψει τους ανθρώπους προς τις επίσημες διαβάσεις όπου θα μπορούσαν να υποβάλλουν αίτημα για άσυλο. Το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων με την Τουρκία οριοθετείται από τον Εβρο, ένα επικίνδυνο ποτάμι, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος μιλώντας τον Φεβρουάριο στο Reuters.

Η ΕΕ αρνείται να χρηματοδοτήσει περιφράξεις λέγοντας ότι δεν λειτουργούν. Ο κ. Αβραμόπουλος προσπάθησε να πείσει τις άλλες χώρες να δείξουν αλληλεγγύη προσφέροντας φιλοξενία σε 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως από την Ελλάδα και την Ιταλία. Μέχρι τον Μάρτιο έχουν εξεταστεί μόλις 937 αιτήσεις μετεγκατάστασης.

Ο φράχτης που έχει υψωθεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ ως μέρος συμφωνίας με τις χώρες βορειότερα είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν 50.000 άνθρωποι στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Reuters φράχτες ΕΕ πρόσφυγες Αβραμόπουλος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ