Ειδική μέριμνα για τα χαμηλά εισοδήματα και τους ανέργους, ζητά με συνέντευξή της στο περιοδικό 'Επίκαιρα' η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Την ίδια στιγμή, δηλώνει πως ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί νωρίτερα, ενώ διαψεύδει συζητήσεις περί ομαδικής αναδιάρθρωσης των χωρών – 'μαύρων προβάτων' της Ευρώπης.
«Το μήνυμα του κόσμου είναι ότι δεν αντέχει άλλα μέτρα που να αφορούν μισθούς και συντάξεις. Χρειάζεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα χαμηλότερα εισοδήματα και τους ανέργους», σημειώνει η κ.Ξενογιαννακοπούλου, αναγνωρίζοντας πως ο κόσμος 'περνά δύσκολα' και 'ανησυχεί'. Παραμένοντας πάντως στην κυβερνητική 'γραμμή', επικεντρώνει στην προσπάθεια 'διαρθρωτικών αλλαγών, περιστολής της γραφειοκρατίας και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι 'το μνημόνιο δεν βγαίνει', υποστηρίζει πως ναι μεν είναι μία 'δύσκολη περίοδος', πλην όμως 'κάνει κακό η καταστροφολογία'. «Ο κόσμος κάνει μεγάλες θυσίες και εμείς οφείλουμε καθημερινά να διασφαλίζουμε ότι κατανέμονται δίκαια και πιάνουν τόπο», λέει, επιζητώντας την 'ενεργό συμμετοχή' (sic) των βουλευτών που συμβάλει στη βελτίωση επιμέρους νομοσχεδίων.
Αναφερόμενη στο 'Σύμφωνο για το Ευρώ', αφήνει να εννοηθεί πως θα μπορούσε να είναι καλύτερο, σημειώνοντας πως «αποτυπώνει τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς η πλειονότητα των κυβερνήσεων είναι συντηρητική» και τονίζοντας τα θετικά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε της κατάρτισής του. «Το ζητούμενο για την Ευρώπη είναι μία σύγχρονη στρατηγική ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής», υποστηρίζει, χαρακτηρίζοντας αυτό ως την 'επόμενη μεγάλη διαπραγμάτευση' στην Ένωση. Τονίζοντας δε, την ανάγκη η τελευταία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση, επαναφέρει την ιδέα προώθησης του ευρωομολόγου.
Απαντώντας πάντως εμμέσως σε σχετική παρότρυνση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παντελή Οικονόμου, η Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί ο μόνιμος μηχανισμός νωρίτερα», εξηγώντας πως προηγουμένως απαιτείται η ολοκλήρωση της αναθεώρησης της Συνθήκης της ΕΕ. Τέλος, με ένα ρητό και κατηγορηματικό 'όχι', διαψεύδει την ύπαρξη οποιασδήποτε συζήτησης περί 'ομαδικής αναδιάρθρωσης' για τις χώρες της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.