Αγωνία στο Μαξίμου για τυχόν εσωκομματικές αντιδράσεις στις εξαγγελίες Παπανδρέου - iefimerida.gr

Αγωνία στο Μαξίμου για τυχόν εσωκομματικές αντιδράσεις στις εξαγγελίες Παπανδρέου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως 'εκτονωτική' για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχεδιάστηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη, προκειμένου να 'απορροφηθούν' οι όποιες αντιδράσεις, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του κομματικού οργάνου υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Το γεγονός ότι η συνεδρίαση κύλησε σχεδόν ήρεμα, σε σχέση με άλλες, θυελλώδεις συνεδριάσεις στο παρελθόν, πάντως, αποκοδικοποιείτο αργότερα με δύο τρόπους. «Τα στελέχη αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της στιγμής και στηρίζουν», έλεγαν κάποιοι στην κυβέρνηση, «δεν 'τσίμπησαν' και θα τα πουν έξω από τα δόντια σήμερα», σχολίαζαν άλλοι στην Ιπποκράτους.

Στην πραγματικότητα, και παρά το γεγονός ότι η χθεσινή συζήτηση ήταν ουσιαστικά άνευ αντικειμένου, αφού η ενημέρωση των υπουργών ήταν γενική και το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, πολλά από τα θέματα που ετέθησαν ήταν ιδιαιτέρως σοβαρά, προκαλώντας ακόμα και ...διάσταση απόψεων μεταξύ των παρευρισκομένων υπουργών. Το φλέγον για την κυβέρνηση θέμα της Ενέργειας, έθεσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, παρατηρώντας πως «ο,τιδήποτε και αν αποφασιστεί για τις αποκρατικοποιήσεις, η χώρα πρέπει να είναι αυτάρκης σε ενέργεια». Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει ξεχωριστά καθεμία ΔΕΚΟ, με τον έλεγχο να παραμένει στο Δημόσιο στις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα για την χώρα. Η απόκριση όμως της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη πως αν η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, καλό θα ήταν να μην τις παρουσιάσει σήμερα, έδειξε πως ούτε οι υπουργοί γνωρίζουν καλά καλά το περιεχόμενο όσων θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, ούτε έχουν απολύτως συμφωνήσει σε αυτό...

Έτερο σημαντικό ζήτημα που ετέθη ήταν εκείνο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να δείχνει την ενόχλησή του από την ανακίνηση του θέματος, επιλέγοντας ένα κομματικό όργανο για να δώσει την απάντησή του στους βουλευτές που το επαναφέρουν τις τελευταίες ημέρες, όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Παντελής Οικονόμου και ο Πάρις Κουκουλόπουλος, μέλη και του Πολιτικού Συμβουλίου οι δύο τελευταίοι. Ερωτηθείς δε από τον Κώστα Ασκούνη αν αληθεύει ότι πωλήθηκαν ομόλογα ασφαλιστικών ταμείων σε χαμηλή τιμή, το διέψευσε κατηγορηματικά.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρατήρηση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, που απευθυνόμενος στην Λούκα Κατσέλη, υποστήριξε ότι αν στο ποσοστό της ανεργίας μπει μπροστά ο αριθμός 2, θα συνιστά μομφή για την κυβέρνηση, με την υπουργό Εργασίας να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, καθώς αυτό είναι το πρώτιστο μέλημα κυβέρνησης και υπουργείου. Γύρισε δε, την συζήτηση στη σύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων ΣΕΠΕ, Taxis και ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για να υποστηρίξει ότι από εκεί αναμένεται αύξηση εσόδων για το κράτος μέσω της μείωσης της εισφοροδιαφυγής, συνεπικουρούμενη από τον Γιώργο Κουτρουμάνη που υποστήριξε ότι η πάταξη της τελευταίας, θα στηρίξει τα Ταμεία.

Τέλος, έναν απρόσμενο σύμμαχο βρήκε η Άννα Διαμαντοπούλου στο πρόσωπο της Έφης Χαλάτση. «Δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει η χρηματοδότηση για την Παιδεία να φτάσει σε επίπεδα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όταν το 2008 ήταν στο 4,2% του ΑΕΠ», είπε, επισημαίνοντας πως η Ιρλανδία, με παρόμοια με την Ελλάδα προβλήματα, επενδύει στην Παιδεία 6% του ΑΕΠ της... 'Κλέβοντας' δε φράσεις διατυπωμένες από κυβερνητικά στελέχη, υποστήριξε πως για το ΠΑΣΟΚ η Παιδεία είναι η βάση για το 'νέο παραγωγικό μοντέλο' και για αυτό πρέπει να σκεφθεί σοβαρά αν θα βγάλει τη νεολαία στους δρόμους...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ