Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποκαλύπτει τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στο Κατάρ, στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Μηδενικές αμοιβές και άθλιες συνθήκες διαβίωσης, έχουν μετατρέψει τους εργαζόμενους σε «σύγχρονους σκλάβους».
Με τίτλο «Η άσχημη πλευρά του όμορφου παιχνιδιού: εκμετάλλευση εργασίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ 2022», η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας για τους μετανάστες εργαζόμενους στην ανοικοδόμηση του Σταδίου στη Ντόχα, είναι σοκαριστική.
Ολοι αναγκάζονται να διαμένουν σε άθλια στρατόπεδα στην έρημο, όπως τα χαρακτηρίζει η αναφορά, δεν πληρώνονται κανονικά στην ώρα τους ενώ ασκείται και δριμεία επίθεση στη FIFA. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, είναι κυρίως από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Νεπάλ.
Ο γενικός γραμματέας του θεσμού, Σαλίλ Σέτι καλεί το νέο πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο να πάρει θέση ενάντια στην κακοποίηση των εργαζομένων: «Η κατάχρηση των εργατών αποτελεί στίγμα στη συνείδηση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου», τόνισε ο Σέτι και συνέχισε: «Για τους παίκτες και τους οπαδούς, ένα γήπεδο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα μέρος ονείρων. Για ορισμένους από τους εργαζομένους οι οποίοι μας μίλησαν, είναι ένας ζωντανός εφιάλτης».
Η έκθεση βασίζεται σε συνεντεύξεις 132 μεταναστών που εργάζονται στην ανακατασκευή γηπέδων και 99 που δουλεύουν στον εξωραϊσμό των χώρων πρασίνου στο αθλητικό συγκρότημα Aspire Zone και αναφέρει πως με εξαίρεση 6 από τους ερωτηθέντες, όλοι εξαπατήθηκαν ως προς το ύψος της αμοιβής τους. Μάλιστα κάποιοι λαμβάνουν ακόμα και λιγότερα από τα μισά απ’ όσα αρχικά τους είχαν υποσχεθεί.
«Όταν παραπονέθηκα για τις συνθήκες, ο εργοδότης μου φώναξε και με απείλησε πως αν επαναληφθεί δεν θα φύγω ποτέ από την χώρα. Από τότε είμαι προσεκτικός. Αν μπορούσα να άλλαζα δουλειά ή θα έφευγα από το Κατάρ», δήλωσε ο Ναμπέλ, του οποίου το όνομα έχει αλλάξει για λόγους ασφαλείας.