Στην ουσιαστική ώθηση που θα δώσει η νέα επένδυση της COSCO στον ΟΛΠ με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του λιμένα και στην προοπτική προσέλκυσης πέντε ακόμη δισ. ευρώ σε επενδύσεις, αναφέρθηκε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι από την πλευρά της Κίνας υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον για ελληνικά αεροδρόμια, σιδηρόδρομους και λιμάνια.
Ο κ. Ζόου Ξιαολί σε ομιλία που παραχώρησε στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα την πολιτική δικτυώσεων της Κίνας με άλλες χώρες, γνωστή ως «Μία ζώνη, ένας δρόμος» (One Belt, One Road Iniative - OBOR) του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΕΛΙΑΜΕΠ, χαρακτήρισε τη χώρα μας «αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο» και τόνισε πως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του μετοχικού πακέτου στον ΟΛΠ οι δύο πλευρές θα πρέπει να επωφεληθούν από την προοπτική ενίσχυσης των διμερών τους σχέσεων με επισκέψεις υψηλού επιπέδου, στρατηγικές ανάπτυξης και μια μακροπρόθεσμη συνεργασία.
Ο ίδιος αναφέρθηκε ειδικότερα στις χερσαίες διασυνδέσεις του ΟΛΠ με την Ευρώπη, και την ολοκλήρωση αναβαθμισμένης σιδηροδρομικής σύνδεσης του μέχρι την Ουγγαρία που θα ολοκληρωθεί το 2017, αναβαθμίζοντας έτσι περαιτέρω τον λιμένα του Πειραιά και καθιστώντας τον ακόμα περισσότερο ανταγωνιστικό. Ανάλογα ενδιαφέροντα από πλευράς Κίνας υπάρχουν για τα ελληνικά αεροδρόμια, σιδηρόδρομους, λιμάνια, με σκοπό την ανάδειξη της Ελλάδας σε συγκοινωνιακό κόμβο της Μεσογείου και την διασύνδεσή της με τον Ευρω-ασιατικό άξονα μεταφορών που συνδέει Κίνα με Ρωσία, Κεντρική Ασία, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Νοτιοανατολική Ευρώπη, και την Βόρεια Αφρική. Ο άξονας αυτός τόνισε δεν αφορά μόνο την Κίνα αλλά, πλείστες άλλες χώρες και περιοχές όπως χώρες της Δυτικής Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Αναφέρθηκε επίσης στην συμβολική σημασία της κινεζικής επένδυσης στον ΟΛΠ καθώς πολλοί άλλοι επενδυτές έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τη στρατηγική σημασία του λιμένα και των επενδύσεων της COSCO και οι συνολικές επενδύσεις στην περιοχή αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δις ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή υπογράμμισε την σημασία του ρόλου της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, του Ταμείου των Δρόμων του Μεταξιού κ.α. άλλων χρηματοπιστωτικών δομών.