Εντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα κόμματα του τρίτου πόλου, στον λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς που είναι κατακερματισμένος.
Ολα δείχνουν ότι το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη έχει αποφασίσει να συνεργαστεί προεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να επιβιώσει στην επερχόμενη μάχη του δικομματισμού. Τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και το πεσμένο ηθικό των στελεχών του Ποταμιού οδήγησαν τον Σταύρο Θεοδωράκη να πάρει την απόφαση της προεκλογικής συνεργασίας. Δεν δείχνει, ωστόσο, διατεθειμένος να εγκλειστεί «σε ένα δωμάτιο μόνο με τη Φώφη», όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματός του, και να περιοριστεί σε μια μονοσήμαντη συνεργασία, η οποία θα απορροφήσει και θα εξαερώσει το Ποτάμι.
Αυτά τα θέματα θα συζητήσουν Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης στο ραντεβού που έχουν κλείσει το απόγευμα της Πέμπτης, στη Βουλή. Οι όροι της συνεργασίας, τα πρόσωπα που θα αναδειχθούν, αλλά και το καυτό θέμα της ηγεσίας είναι τα ζητήματα που θα πέσουν στο τραπέζι. Επιθυμία του Σταύρου Θεοδωράκη είναι η προεκλογική συνεργασία να αποτελεί πραγματική διεύρυνση στον προδευτικό χώρο και όχι μειονεκτικές κινήσεις αποκλειστικά στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο ίδιος έχει στείλει πρόσκληση συνεργασίας και στο κεντροδεξιό κόμμα «Δράση» και έχει λάβει θετική απάντηση.
Mιλώντας στον ΣΚΑΪ, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι δεν έχει πρόθεση να ενωθεί με το ΠΑΣΟΚ αλλά θέλει το Ποτάμι να «πολλαπλασιαστεί» σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και προοδευτικές δυνάμεις, προκειμένου «να τα αλλάξουμε όλα».
Τόνισε πως το Ποτάμι δεν είναι μία κεντροαριστερή δύναμη, ώστε να λάβει μέρος στην ανασυγκρότηση του αριστερού χώρου που επιδιώκει η κ. Γεννηματά. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι αν «υπάρχουν στο δωμάτιο» προοδευτικές δυνάμεις που δεν εκπροσωπούνται ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το Ποτάμι, τότε είναι «χρέος μας είναι να ενωθούμε μαζί τους».
Απέρριψε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατό η χώρα να προσφεύγει στις κάλπες «κάθε έξι μήνες», ειδικά τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση.
Ο παράγοντας Παπανδρέου
Πρόθυμος να λάβει μέρος σε αυτή την προεκλογική συνεργασία εμφανίζεται και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν έχει άλλα περιθώρια κινήσεων και οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν εξαφανισμένο από τον πολιτικό χάρτη. Ο πρώην πρωθυπουργός συμφωνεί με την αναδιάταξη δυνάμεων στον προδευτικό χώρο και έχει ανοίξει δίαυλο συζήτησης και με την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, παρότι ο τελευταίος αποτελεί και τον πλέον απρόβλεπτο συνομιλητή.
Στόχος όλων είναι να ενωθεί ο προοδευτικός χώρος ώστε να αποκτήσει τις απαραίτητες δυνάμεις για να αντισταθεί στο δικομματικό κύμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που θα συγκρουστεί βίαια στις επόμενες εκλογές. Στελέχη αυτών των κομμάτων αναφέρουν ότι από τη στιγμή που η ΝΔ, με νέο αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πήρε ισχυρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και ριζώνει στη συνείδηση των Ελλήνων ως η προσεχής εναλλακτική στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει και ο κεντροαριστερός χώρος να μην παραμείνει κατακερματισμένος.
Το αγκάθι αυτών των έντονων διεργασιών στην Κεντροαριστερά είναι το θέμα του αρχηγού. Αν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ του Παπανδρέου συνενωθούν και συμφωνήσουν σε ένα κοινό προοδευτικό πρόγραμμα απέναντι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθεί μοιραία και το θέμα της ηγεσίας. Για τον Σταύρο Θεοδωράκη αυτό «δεν αποτελεί πρόβλημα», αναφέρουν στενοί συνεργάτες του. Δείχνει, ωστόσο, δύσκολο για τη Φώφη Γεννηματά να αποδεχθεί δεύτερο ρόλο και να εγκαταλείψει το όνειρό της να ηγηθεί της ενωμένης κεντροαριστερής παράταξης.
Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι οι επόμενες εκλογές θα επιτρέψουν στο ΠΑΣΟΚ να ανακτήσει πολλές από τις παλιές δυνάμεις του, αφού οι ψηφοφόροι που το είχαν εγκατελείψει για να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψουν μετανιωμένοι. Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν προς το παρόν κύμα επιστροφής, αλλά η ενδεχόμενη συνεργασία με άλλα κόμματα του χώρου μπορεί να δώσει την αίσθηση ότι η πάλαι ποτέ κραταιή Κεντροαριστερά μπορεί να ανασυγκροτηθεί, μετά την αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα να καταλάβει ιδεολογικά αυτό τον χώρο.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ίσως ο μόνος που θα εκφράσει δικαιολογημένες ενστάσεις στην επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου, μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια να καταποντίσει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη ιδρύοντας το ΚΙΔΗΣΟ και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν φυγόκεντρες κινήσεις, που μπορεί να φτάσουν έως και στη διάσπαση του κόμματος.