Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητούν από τις πλούσιες χώρες να απορροφήσουν τουλάχιστον το 10% των Σύρων που φεύγουν από τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου.
Σε μια έκθεση που δημοσίευσε στις 29 Μαρτίου, η ΜΚΟ Oxfam αποκαλύπτει ότι μόνο το 1,39% των Σύρων προσφύγων βρήκαν άσυλο στους πλούσιες δυτικές χώρες. Από την αρχή του πολέμου στη Συρία, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο έκτο έτος του, 129.966 πρόσφυγες πήραν υπόσχεση ότι θα φιλοξενηθούν και μόνο 67.000 από αυτούς έγιναν τελικά δεκτοί. Την ίδια ώρα, πάνω από 4,8 εκατομμύρια Σύροι κατέφυγαν σε χώρες κοντά στην εμπόλεμη ζώνη, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία.
Αναλυτικά, μόνο τρεις δυτικές χώρες, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Νορβηγία, δέχτηκαν πρόσφυγες περισσότερους από όσους τους αναλογούσε -και το όριο μπαίνει ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας και την οικονομική της κατάσταση.
Η Γερμανία είχε υποσχεθεί να φιλοξενήσει 1 εκατομμύριο πρόσφυγες το έτος 2015. Πράγματι, 1 εκατομμύριο πρόσφυγες πέρασαν από τη Γερμανία το 2015, αλλά μόνο οι μισοί, και συγκεκριμένα οι 484.000, προέρχονταν από την Συρία. Οι μισοί από αυτούς είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου.
Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από την αρχή του πολέμου στη Συρία έως το 2015 η Γερμανία κατέγραψε πάνω από 218.000 αιτήσεις ασύλου. Τελικά, σύμφωνα με τα νούμερα που δημοσιεύει η Oxfam, νόμιμα έγιναν αποδεκτοί 41.216 πρόσφυγες.
Η Γαλλία δεν δείχνει προθυμία
Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση ότι η Γερμανία θα δεχθεί 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, η Ανγκελα Μέρκελ έκανε πίσω στις αρχές του 2016, ιδίως μετά το σοκ που ακολούθησε τη σεξουαλική επίθεση μεταναστών σε γυναίκες της Κολωνίας, παρά το γεγονός ότι οι δράστες δεν ήταν πρόσφυγες που έρχονταν από εμπόλεμες ζώνες. Οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία ξεκίνησαν και πάλι και εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες εκδιώκονται από τη Γερμανία καθημερινά.
Η Oxfam δημοσίευσε την έκθεσή της την παραμονή μιας διεθνούς εκδήλωσης υπό την αιγίδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και καλεί τις πλούσιες χώρες να φιλοξενήσουν τουλάχιστον το 10% των Σύρων προσφύγων ως το τέλος του 2016, ήτοι 480.000 άτομα που θεωρούνται τα πιο ευάλωτα.
Η Γαλλία δεν δείχνει καμία προθυμία προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Oxfam, δέχτηκε μόνο το 4% των προσφύγων που της αναλογούσε. Σύμφωνα με τους δείκτες που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η Γαλλία φιλοξένησε 10.000 Σύρους πρόσφυγες από την αρχή του πολέμου το 2011 και τελικά 1.800 άτομα πήραν βίζα ασύλου το 2015.