Το δεκάλεπτο 2:15-2:25 χθες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ήταν το πλέον εφιαλτικό τόσο για το πλήρωμα του αιγυπτιακού αεροσκάφους όσο και για τους διαπραγματευτές, αλλά και όσους παρακολουθούσαν την αεροπειρατεία.
Ήταν η στιγμή που ο 59χρονος αεροπειρατής είχε εκφράσει ξεκάθαρη απειλή ότι αν σε 10 λεπτά δεν γίνει ανεφοδιασμός του αεροσκάφους θα το ανατίναζε.
Οι διαπραγματευτές της ΜΜΑΔ και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας που μιλούσαν μαζί του δεν τα έχασαν. Άρχισαν να του ζητούν να μην κάνει οτιδήποτε και όλα θα πάνε καλά. Ότι θα γίνει δεκτό το αίτημά του αλλά έπρεπε ν’ αφήσει όλο το προσωπικό και τους τρεις Βρετανούς επιβάτες που είχαν απομείνει στο αεροσκάφος, ελεύθερους. Του έδιναν μάλιστα και τον αριθμό ενός κινητού για να έχει απευθείας επαφή μαζί τους.
Τα λεπτά που περνούσαν ήταν δραματικά. Ο Αιγύπτιος αεροπειρατής δεν μιλούσε, μόνο άκουε. Οι διαπραγματευτές από τον Πύργο Ελέγχου συνέχισαν να τον παροτρύνουν να αφήσει ελεύθερους όλους όσους βρίσκονταν στο αεροσκάφος και πως θα γινόταν δεκτό το αίτημά του.
Εκείνη την ώρα ο πιλότος είπε στους διαπραγματευτές ότι εφόσον ο αεροπειρατής απειλούσε να ανατινάξει το αεροπλάνο, έπρεπε να σώσει το πλήρωμά του. Μέχρι εκείνη τη στιγμή κανένας δεν γνώριζε ότι η ζώνη που φορούσε δεν είχε εκρηκτικά. Τότε ήταν η ώρα που ο πιλότος πήδηξε από το πιλοτήριο μέσω σκάλας και ο συγκυβερνήτης κατέβηκε με τη βοήθεια σχοινιού.
Ο αεροπειρατής δεν είχε οπτική επαφή για να δει ότι οι κυβερνήτες έφυγαν από το σκάφος. Εκείνη την ώρα βρήκαν την ευκαιρία και το πλήρωμα μαζί με τους τρεις επιβάτες να φύγουν. Τότε όλα τέλειωσαν για τον 59χρονο που στο τέλος αναγκάστηκε να παραδοθεί, αφού δεν είχε τα μέσα να υλοποιήσει τις απειλές του.
O Moυσταφά με ψηλά τα χέρια κατευθύνεται προς ένα τεθωρακισμένο της Αστυνομίας, ενώ τον σημαδεύουν ελεύθεροι σκοπευτές
Το έργο των διαπραγματευτών δεν ήταν εύκολο χθες, παρά την τελική τροπή των πραγμάτων, και έφεραν σε πέρας την αποστολή τους ακολουθώντας όσα εκπαιδεύτηκαν τόσα χρόνια.
Στο αεροδρόμιο είχαν σπεύσει από νωρίς πέντε διαπραγματευτές της ΜΜΑΔ και τρεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας. Τέσσερις έμειναν στον Πύργο Ελέγχου και μιλούσαν στον κυβερνήτη και αυτός μέσω της ενδοεπικοινωνίας με το πλήρωμα τα μεταβίβαζε στον αεροπειρατή, ο οποίος δεν μιλούσε αγγλικά. Οι άλλοι διαπραγματευτές πήγαν στους πρώτους επιβάτες που αφέθηκαν ελεύθεροι και συγκέντρωσαν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση εντός του αεροσκάφους.
Όλα άλλαξαν όταν, ενώ θα άφηνε ελεύθερες 10 γυναίκες και δύο παιδιά, τελικά έφυγαν 40 επιβάτες. Τότε οι διαπραγματευτές κατάλαβαν ότι επρόκειτο για ανισόρροπο άτομο. Αυτό επιβεβαιώθηκε όταν σε κάποια στιγμή ζήτησε την πρώην σύζυγό του με την οποία είχε να έρθει σε επικοινωνία από το 1994. Όταν μάλιστα η σύζυγός του πήγε στον Πύργο Ελέγχου, δεν θέλησε να της μιλήσει.
Σημειώνεται ότι ο κυβερνήτης είχε στείλει στους διαπραγματευτές μέσω κινητού τη φωτογραφία του αεροπειρατή που ήταν ζωσμένος με ζώνη δήθεν με εκρηκτικά για να δουν την κατάστασή του. Επίσης ο ίδιος παρακολουθούσε μέσω του κινητού του ξένα δίκτυα για το τι μετέδιδαν για να ήταν ενήμερος σε περίπτωση επέμβασης των Αρχών Ασφαλείας.
Άριστη δουλειά έγινε και από τον διοικητή της ΜΜΑΔ, Πανίκο Αντωνίου, ο οποίος ουσιαστικά έκλεισε το αεροδρόμιο για να μην κινδυνέψουν ζωές και δεν άφησε άλλους να εμπλακούν στην υπόθεση, πράγμα που απέδωσε.
Άτομο με διασυνδέσεις με εξτρεμιστικά στοιχεία
Σύμφωνα με το περιβάλλον της πρώην συζύγου του Σαΐφ Ελ Ντι Μουσταφά, Μαρίνας Παράσχου, γνωρίστηκε μαζί της περίπου το 1986 και απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά.
Από το 1986 μέχρι το 1990 που ήταν η τελευταία φορά που ήρθε στο νησί και εμφανίστηκε στη γυναίκα και τα παιδιά του, πηγαινοερχόταν στην Αίγυπτο και τον χώρο της Μέσης Ανατολής. Κάθε φορά όμως εμφάνιζε και διαφορετικό διαβατήριο.
Τότε παρουσιαζόταν στο οικογενειακό περιβάλλον της συζύγου του ως φανατικό μέλος της οργάνωσης PLO, του μετέπειτα ιδρυτή του Παλαιστινιακού Κράτους, Γιασέρ Αράφατ. Ισχυριζόταν ακόμη ότι στο μητρώο του περιλαμβάνονταν η δολοφονία τριών Ισραηλινών στρατιωτών, αλλά και η εξέτιση ποινής τετραετούς φυλάκισης σε Φυλακές της Αιγύπτου.
Στο σύντομο πέρασμά του από την Κύπρο και την οικογένεια της συζύγου του, πριν πάρουν διαζύγιο και χωρίσουν, περιλαμβάνεται και το άγριο ξυλοκόπημα γυναίκας αστυνομικού στη Λάρνακα, στο τέλος της δεκαετίας του 1980, η οποία χρειάστηκε να νοσηλευτεί από τα τραύματα που της επέφερε ο Σαΐφ Ελντίν Μουσταφά.
Σαφώς ενοχλημένη από αναφορές κυρίως ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο το περιβάλλον της οικογένειας Παράσχου, μας τόνισε ότι ο Σαΐφ Ελ Ντι Μουσταφά, στα 26 περίπου χρόνια που πέρασαν από τότε που χώρισε με την πρώην σύζυγό του Μαρίνα, ουδέποτε ενδιαφέρθηκε ή νοιάστηκε για τη φροντίδα των παιδιών του, ή είχε επαφή μαζί τους, αφήνοντας εξολοκλήρου το βάρος της ανατροφής τους, στην πρώην σύζυγό του. Κάτι που καθιστά παντελώς αβάσιμους τους χθεσινούς ισχυρισμούς του ότι ένας από τους λόγους της αεροπειρατείας ήταν επειδή ήθελε να βρεθεί κοντά στην οικογένειά του.
Η Μαρίνα Παράσχου (52 ετών), εκτός από τις πληροφορίες που έδωσε στην Αστυνομία ενόσω ήταν σε εξέλιξη η αεροπειρατεία, έδωσε και πολύωρη κατάθεση μετά τη λήξη της.
Αιγύπτιοι κομάντος σε ετοιμότητα
Σε ετοιμότητα βρίσκονταν Αιγύπτιοι κομάντος που ήρθαν στην Κύπρο, για να επέμβουν σε συνεργασία με μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού της ΜΜΑΔ, στην περίπτωση που τα πράγματα έπαιρναν άλλη τροπή.
Οι κομάντος ήρθαν στην Κύπρο λίγο μετά το μεσημέρι επιβαίνοντας σε δύο C-130 που στάθμευσαν στην Πάφο και ανέμεναν τις εξελίξεις. Η άφιξή τους έγινε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Ελ Σίσι.
Συνολικά έφτασαν στην Κύπρο με τα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη 68 κομάντος, μεταξύ των οποίων και Αιγύπτιοι διαπραγματευτές. Επικεφαλής τους ήταν ένας αντισυνταγματάρχης και παρέμειναν σε ετοιμότητα μέχρι που η αεροπειρατεία έληξε ευτυχώς ομαλά, αφού τελικά αποδείχθηκε ότι ο αεροπειρατής δεν κατείχε εκρηκτικά ούτε και είχε πρόθεση να ανατινάξει το αεροσκάφος όπως αρχικά είχε ανακοινώσει.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που θα κρινόταν αναγκαία η διεξαγωγή επιχείρησης απελευθέρωσης των ομήρων, αυτή θα γινόταν από κοινού με τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας και σε καμία περίπτωση δεν θα δρούσαν από μόνοι τους σε ξένη χώρα. Αυτή ήταν και η συνεννόηση που προηγήθηκε.
Η στιγμή που ο αεροπειρατής περνά από το σκάνερ στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας
Από τον τρόμο... στην καζούρα
Ανησυχία και τρόμο για νέο κτύπημα από τρομοκράτες προκάλεσε χθες η είδηση για εκδήλωση αεροπειρατείας σε αεροσκάφος Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που εκτελούσε εσωτερική πτήση και αναγκάστηκε από τον αεροπειρατή να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.
Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων με εκτενείς ανταποκρίσεις κάλυψαν το χθεσινό πρωτοφανές περιστατικό στη Λάρνακα. Από νωρίς το πρωί, με έκτακτα δελτία ειδήσεων η είδηση για την αεροπειρατεία έκανε τον γύρο του κόσμου.
Το BBC με τίτλο «Τέλος στο δράμα στο αεροδρόμιο της Κύπρου» περιέγραψε το χθεσινό περιστατικό, σημειώνοντας παράλληλα ότι όλοι οι επιβαίνοντες απελευθερώθηκαν και ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις Αρχές της Δημοκρατίας.
Για το CNN ήταν το κύριο θέμα στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του, τονίζοντας ότι όλοι οι επιβάτες είναι ασφαλείς και ότι απομακρύνθηκαν από το αεροπλάνο ενώ γίνεται και αναφορά στον πιλότο που πήδηξε από το παράθυρο του αεροσκάφους.
Πάντως, στην πλειοψηφία τους τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν αναφορά για αεροπειρατεία για λόγους αγάπης και πάθους. Σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε η καζούρα με ορισμένους να τονίζουν ότι το τραγούδι της ημέρας είναι το «έρωτα πειρατή», ενώ άλλοι έβαλαν το λογότυπο των αιγυπτιακών αερογραμμών με τη σημείωση «σας ταξιδεύουμε στον έρωτά σας».
Όταν στην πορεία διαψεύστηκαν αυτές οι πληροφορίες και έγινε γνωστό ότι η επιστολή που έδωσε ο δράστης δεν είχε οποιαδήποτε σχέση με την πρώην γυναίκα του που είναι Κύπρια, επέστρεψε η αγωνία για το προσωπικό που βρισκόταν ακόμη στο αεροπλάνο μέχρι που το χθεσινό θρίλερ είχε αίσιο τέλος.
Ψυχολογικά ασταθής ο Μουσταφά
Αίσια κατάληξη μετά από έξι ώρες και 15 λεπτά, είχε η χθεσινή αεροπειρατεία στη Λάρνακα, που έστρεψε τα φώτα της παγκόσμιας επικαιρότητας πάνω από την Κύπρο.
Μέσα από ένα κομφούζιο πληροφοριών που προκαλούσαν σύγχυση, γύρω στις 2:35 ο δράστης της αεροπειρατίας, ο 59χρονος Σαΐφ Ελ Ντι Μουσταφά, εξήλθε από το αεροπλάνο Αirbus των Αιγυπτιακών Αερογραμμών και παραδόθηκε στις κυπριακές Aρχές. Λίγα λεπτά προηγουμένως, είχαν κατέβει και οι τελευταίοι τρεις επιβαίνοντες στο αεροπλάνο.
Όταν ο Σαΐφ Ελντίν Μουσταφά πάτησε στον δίαυλο του αεροδρομίου Λάρνακας, φάνηκε να διστάζει προς τα πού να κινηθεί. Ταυτόχρονα, πέταξε κάτι από πάνω του, που αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν καλύμματα κινητών τηλεφώνων, τα οποία ισχυριζόταν ότι ήταν εκρηκτικά.
Ο Μουσταφά έκανε μερικά βήματα προς το κτήριο συντήρησης αεροσκαφών στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας. Τότε, ένα τεθωρακισμένο όχημα των Αρχών Ασφαλείας κινήθηκε προς το μέρος του και αυτός παραδόθηκε χωρίς καμιά αντίσταση στους αστυνομικούς του ΕΑΟ. Ήταν η στιγμή που σήμανε τη λήξη του συναγερμού για τις Κυπριακές Αρχές.
Συναγερμός που είχε σημάνει λίγο πριν από τις οκτώ το πρωί. Όταν ο Πύργος Ελέγχου του αεροδρομίου της Λάρνακας, έλαβε μήνυμα από το αιγυπτιακό αεροπλάνο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξάνδρεια-Κάιρο ότι σε αυτό είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία και κατευθυνόταν προς τον αερολιμένα της Λάρνακας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, που μετείχε στη Διυπουργική Ομάδα χειρισμού του περιστατικού, από τη στιγμή που λήφθηκε η ειδοποίηση και πριν ακόμα προσγειωθεί το αεροπλάνο, τα γεγονότα οδήγησαν προς την κατεύθυνση της προσγείωσης, διότι τα καύσιμα του δεν αρκούσαν για να κατευθυνθεί κάπου αλλού.
Κινητοποιήθηκαν επίσης οι Ομάδες Κρίσεων, και τα Σχέδια που υπάρχουν για τέτοιες περιπτώσεις. Επίσης, υπήρξε πλήρης και συνεχής επαφή με την αιγυπτιακή κυβέρνηση και ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Κύπρο βρισκόταν συνεχώς σε επαφή με την κυβέρνηση.
Από την αρχή διαπιστώθηκε, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, ότι δεν επρόκειτο περί εκδήλωσης τρομοκρατίας και παρόλο ότι δεν έδειχνε ότι αυτό το άτομο ήταν επικίνδυνο, υπό την έννοια της συμπεριφοράς του, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο περί προσώπου ψυχολογικά ασταθούς. Ξεκίνησαν ως εκ τούτου οι διαπραγματεύσεις μαζί του με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων, κάτι που επιτεύχθηκε σταδιακά.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που έφεραν τον δράστη να θέτει ως όρο να αποφυλακιστούν γυναίκες από τις φυλακές της Αιγύπτου, ο κ. υπουργός ανέφερε ότι κατά διαστήματα έθετε αιτήματα, μεταξύ αυτών, και το αίτημα για απελευθέρωση γυναικών κρατουμένων.
Η εντυπωσιακή «απόδραση» του συγκυβερνήτη από παράθυρο του πιλοτηρίου
Έκλεισε για 8 ώρες το αεροδρόμιο
Τρεις πτήσεις που κατευθύνονταν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας την ώρα της προσγείωσης του αιγυπτιακού αεροπλάνου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πήραν οδηγίες να κατευθυνθούν στο αεροδρόμιο Πάφου.
Πρόκειται για πτήση της Aegean από Αθήνα, που ήδη βρισκόταν πάνω από την περιοχή Μαχαιρά όταν άλλαξε κατεύθυνση για το αεροδρόμιο Πάφου.
Ακολούθησε πτήση της Germania από το Μόναχο και αμέσως μετά προγραμματισμένη πτήση ελληνικού C130 από την Ελευσίνα, που επίσης κατευθύνθηκαν προς την Πάφο, με αποτέλεσμα τον συνωστισμό πάνω από το αεροδρόμιο, αφού την ίδια ώρα εξυπηρετούνταν και οι τακτικές πτήσεις του αεροδρομίου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αεροσκάφη οδηγούνταν σε αρκετούς κύκλους αναμονής πάνω από το αεροδρόμιο Πάφου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προσγείωσης ή απογείωσης άλλων αεροσκαφών.
Την ίδια ώρα, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ οι πρώτες πτήσεις -της Blue Air και της Aegean- αναχώρησαν κανονικά, οι επόμενες απογειώσεις καθηλώθηκαν, με τους επιβάτες να βρίσκονται σε διαδικασία επιβίβασης.
Οι περίπου 20 πτήσεις κατά το οκτάωρο μεταξύ 08:30 που ξεκίνησε η διαδικασία υποδοχής του αεροσκάφους της αεροπειρατείας, μέχρι και τις 16:30 που άνοιξε εκ νέου το αεροδρόμιο Λάρνακας προσγειώθηκαν στην Πάφο, με τους επιβάτες στις περισσότερες περιπτώσεις να μεταφέρονται από εκεί οδικώς στη Λάρνακα και αντίστροφα.
Πολλές αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν να καθυστερήσουν τις πτήσεις τους προς τη Λάρνακα μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα. Υπήρξαν και πέντε ακυρώσεις, ενώ δύο πτήσεις προσγειώθηκαν σε αεροδρόμια γειτονικών χωρών και πέταξαν προς την Κύπρο μετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λάρνακας.
Κάποιες πτήσεις, όπως για παράδειγμα της easyJet από Λάρνακα προς Βερολίνο χθες, είχαν ολονύχτια καθυστέρηση και σε όλους τους επιβάτες προσφέρθηκε διαμονή σε ξενοδοχείο.
Πηγή: philenews.com