Οι άνδρες που πιστεύουν ότι κάθε ώρα και στιγμή πρέπει να βγάζουν ένα σκληρό πρόσωπο προς τα έξω και να μην εξαρτώνται από κανέναν, τελικά μάλλον κάνουν κακό στην υγεία τους, επειδή πάνε πιο σπάνια στο γιατρό και συχνά δεν είναι ειλικρινείς για τα συμπτώματά τους.
Αυτό εν μέρει μπορεί να εξηγεί γιατί οι άνδρες τείνουν να ζουν λιγότερα χρόνια, αν και δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, που εξέτασαν το ζήτημα, δείχνουν ότι όταν μια γυναίκα έχει παρόμοια νοοτροπία -πράγμα όμως που συμβαίνει σαφώς πιο σπάνια- επίσης κινδυνεύει περισσότερο από άποψη υγείας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ράτγκερς του Νιού Τζέρσι, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας Ντιάνα Σάντσες, έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στα περιοδικά "Preventive Medicine" (Προληπτική Ιατρική) και "Journal of Health Psychology" (Περιοδικό Ψυχολογίας Υγείας). Οι μελέτες δείχνουν ότι οι πιο παραδοσιακοί και «σκληροί» άνδρες αναβάλλουν πιο εύκολα τις επισκέψεις σε γιατρούς και, όταν πάνε, δεν μιλάνε για τα προβλήματα υγείας τους όσο ανοιχτά θα έπρεπε, με συνέπεια να γίνεται συχνότερα λάθος διάγνωση για την περίπτωσή τους - με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επιπλέον, οι άνδρες αυτοί έχουν την τάση να προτιμούν άνδρες γιατρούς, τους οποίους θεωρούν πιο ικανούς. Από την άλλη, οι λιγότερο παραδοσιακοί άνδρες μάλλον προτιμούν τις γυναίκες γιατρούς και είναι πιο ειλικρινείς μαζί τους σχετικά με τα συμπτώματά τους.