Σε συμφωνία για μέτρα άνω των 5 δισ. ευρώ φαίνεται ότι έχει έρθει η κυβέρνηση με τους δανειστές, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα κυβερνητικού στελέχους μετά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Σύμφωνα, λοιπόν με το υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης οι δανειστές έχουν δεχθεί ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα 4,5% όπως έλεγε το ΔΝΤ, αλλά 3% του ΑΕΠ, όπως έλεγε η Κομισιόν, δηλαδή 5,5 δισ.ευρώ.
Μάλιστα, το κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει έως τις 15 Απριλίου «γιατί μετά έχουμε τη Σύνοδο του ΔΝΤ», όπως συμπλήρωσε.
Ωστόσο ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχει δυσκολία στα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να φτάσουν το 1,8 δισ. για το 2018.
Οσον αφορά το χρέος, σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις Σόιμπλε σχετικά με το θέμα, κούνησε το κεφάλι με προβληματισμό, αλλά είπε ότι πρέπει να προχωρήσει γιατί το επιθυμεί το ΔΝΤ. «Αν κλείσει το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό ουσιαστικά θα έχει κλείσει η αξιολόγηση» υπογράμμισε ο ίδιος.
Οι τρεις «δεξαμενές» πρόσθετων μέτρων
Σε τρεις τομείς εστιάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να βρεθούν τα πρόσθετα μέτρα ώστε να κλείσει ο λογαριασμός των περίπου 5,5 δισ. ευρώ που ζητά η Κομισιόν. Συγκεκριμένα:
- Καύσιμα. Αύξηση της φορολογίας στο ντίζελ μέσω της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τη βενζίνη
- στο μέτωπο των συντάξεων παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής υποχώρησης στο θέμα της αύξησης των εισφορών, χωρίς να διώχνουν έχει αποκλειστεί το σενάριο για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις
- αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Στο τραπέζι βρίσκονται οι αλλαγές στο αφορολόγητο και τη νέα φορολογική κλίμακα.