Κάτω από τα παράθυρα του γραφείου του, το οποίο βρίσκεται στον Νότο της Βραζιλίας, ένα πανό γράφει «Στηρίζουμε το Lava Jato», το «Γρήγορο ξέπλυμα» όπως ονομάστηκε η έρευνα που εμπλέκει σε σκάνδαλο διαφθοράς τη δημόσια εταιρεία πετρελαίου Petrobras, επιχειρήσεις και πολιτικά πρόσωπα.
Η επιχείρηση Lava Jato είναι ο Σέρτζιο Μόρο. Ενας «μικρός δικαστής της επαρχίας», περίπου 40 ετών, με συντηρητική εμφάνιση, μεθοδικός και ψυχρός. Είναι σήμερα το ίνδαλμα των Βραζιλιάνων, οι οποίοι έχουν απογοητευθεί με την ατιμωρησία των ελίτ. Ο Μόρο έγινε ο εχθρός του Λούλα, του εικονικού προέδρου της Βραζιλίας από το 2003 ως το 2010. Στις μεγάλες διαδηλώσεις της 13ης Μαρτίου, όταν χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο ζήτησαν την παραίτηση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ και την φυλάκιση του πρώην προέδρου Λούλα, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για το σκάνδαλο διαφθοράς, αναπαριστούσαν τον δικαστή στα γιγαντιαία πανό ως «Σούπερμαν-Σούπερ Μόρο», έναν ελευθερωτή μιας χώρας σε κατάρρευση.
Ωστόσο ο δικαστής Μόρο δεν είναι καθόλου αγαπητός στους οπαδούς του Λούλα. Την Παρασκευή 18 Μαρτίου, το πλήθος που κατέβηκε επίσης στον δρόμο για να στηρίξει τον πρώην πρόεδρο που στιγματίζεται από σκάνδαλα, αναπαρέστησε τον δικαστή της Κουριτίμπα ως σκιάχτρο και είχε βάλει την ταμπέλα «Ιούδας».
Είναι λοιπόν Μεσσίας ή προδότης; Επαγγελματίας ή κενολόγος; Θαρραλέος ή αριβίστας; Πρόκειται για έναν οικογενειάρχη, ο οποίος έκανε σπουδές στο Χάρβαρντ, στις ΗΠΑ. Ηταν εντελώς άγνωστος στη Βραζιλία ως πριν από δύο χρόνια. Αρχικά ερευνούσε έναν εγκληματία, τον Alberto Youssef, ο οποίος εμπλεκόταν σε μια υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Εβαλε τον εγκληματία σε τηλεφωνική παρακολούθηση και άθελά του αποκαλύφθηκε ένα πολύ μεγαλύτερο σκάνδαλο, το οποίο από τότε κάνει την Βραζιλία να τρέμει.
Ο Σέρτζιο Μόρο έχει απόλυτη συνείδηση ότι βρίσκεται στην καρδιά μιας επιχείρησης «Mani pulite» (« Καθαρά χέρια») η οποία αναστάτωσε την Ιταλία την δεκαετία του 1990 και μελετάει προσεκτικά τα λάθη και τις επιτυχίες της. Ανέκρινε πολλά άτομα και συνέλεξε εξομολογήσεις που εκθέτουν πολιτικά πρόσωπα. «Είναι εξαιρετικά έξυπνος» αναγνωρίζει ο δικηγόρος μιας από τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Η έρευνα του Μόρο σήκωσε το πέπλο των σκοτεινών οικονομικών κυκλωμάτων τα οποία είχαν οργανωθεί με σχεδόν συστηματικό τρόπο στις ανώτατες σφαίρες εξουσίας. Ενα μεγάλο ποσοστό Βραζιλιάνων, αηδιασμένων από αυτό το σκάνδαλο, το θεώρησε ικανό να απομακρύνει την Ντίλμα Ρουσέφ από την εξουσία και να κάνει τον Σέρτζιο Μόρο τον νέο τους ήρωα. Ο δικαστής έγινε, όπως ήταν φυσικό, και στόχος δριμύτατης κριτικής. Οι οπαδοί του κόμματος Λούλα τον κατηγορούν ότι είναι εμμονικός και ότι η έρευνά του επικεντρώνεται αποκλειστικά στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τον κατηγορούν επίσης ότι ενδιαφέρεται για την μιντιακή του εικόνα και δίνει πληροφορίες στα ΜΜΕ για να γίνει συμπαθής στην κοινή γνώμη.
Αλλά οι οπαδοί του Λούλα οργίασαν εναντίον του όταν διέταξε στις 4 Μαρτίου την σύλληψη του πρώην προέδρου, την ανάκρισή του και έρευνα στο σπίτι του, συνοδεία τηλεοράσεων. Ο πρώην πρόεδρος και πρώην συνδικαλιστής βγήκε κλαίγοντας και έκανε δηλώσεις. Το να τα βάζεις με έναν πολιτικό που υπήρξε είδωλο για την Βραζιλία είναι λίγο επικίνδυνο. Ο Λούλα αμέσως έπαιξε τον ρόλο του θύματος, άρχισε να αναζητά υπουργείο στην κυβέρνηση και η μάχη ξέσπασε.
Ο δικαστής Μόρο βγήκε αμέσως στην αντεπίθεση. Είναι αυτός που έδωσε στη δημοσιότητα τις κρυφές συνομιλίες Λούλα-Ρουσέφ. Στις καταγεγραμμένες συνομιλίες, ο Λούλα τα βάζει με την «Δημοκρατία της Κουριτίμπα» (τον δικαστή Μόρο) και αφήνει να εννοηθεί ότι προσπαθεί να γίνει υπουργός για να ξεφύγει από τα νύχια της δικαιοσύνης.
Αλλά η κοινή γνώμη της Βραζιλίας βρίσκεται στο πλευρό του δικαστή Μόρο. Μαζί του βρίσκονται πλέον και άνθρωποι των ανώτερων τάξεων που βλέπουν στο πρόσωπό του αυτόν που είναι επιτέλους ικανός να βάλει τους πλούσιους φυλακή.