Τις τελευταίες λέξεις των πιλότων της flydubai, στο αεροσκάφος που συνετρίβη στη Ρωσία προκαλώντας τον θάνατο 62 ανθρώπων, μετέδωσε σε ρεπορτάζ της η ρωσική κρατική τηλεόραση.
Το Rossiya-1 ανέφερε ότι είχε το υλικό των τελευταίων δραματικών λεπτών μέσα στο Boeing 737, πριν από τη συντριβή του στο Ροστόφ, το οποίο εξασφάλισε από πηγή στην επιτροπή ερευνών, με πρόσβαση στους καταγραφείς της πτήσης. Υπενθυμίζεται ότι ο ένας εκ των πιλότων ήταν ο Κύπριος Αριστος Σωκράτους.
Το προηγούμενο Σάββατο το αεροσκάφος, που είχε απογειωθεί από το Ντουμπάι, συνετρίβη, μετά από τη δεύτερη προσπάθεια για προσγείωση εν μέσω βροχής και ισχυρών ανέμων.
Το υλικό, σύμφωνα με το AFP υποδεικνύει ότι ο κυβερνήτης έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους, αμέσως μόλις απενεργοποίησε τον αυτόματο πιλότο.
«Μην ανησυχείς», ακούγεται να λέει επανειλημμένα ο πιλότος, πριν ακουστεί λίγα δευτερόλεπτα αργότερα να λέει «Μην το κάνεις αυτό!». Η τελευταία φράση του που έχει καταγραφεί είναι «Σήκωσέ το».
Στα τελευταία έξι δευτερόλεπτα της βουτιάς του αεροσκάφους, το μόνο που ακούγεται είναι «απάνθρωπες κραυγές», σύμφωνα με την πηγή του ρωσικού καναλιού. Το Rossiya-1 ανέφερε- επικαλούμενο εμπειρογνώμονες, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι δεν πρόκειται για την επίσημη εκδοχή των αιτιών της τραγωδίας- ότι ο πιλότος κατά λάθος ενεργοποίησε ένα σταθεροποιητικό πτερύγιο στην ουρά, καθώς προσπάθησε να επαναφέρει το αεροπλάνο ξανά σε οριζόντια θέση.
Με το πτερύγιο αυτό ενεργοποιημένο «το αεροσκάφος ουσιαστικά δεν αντιδρά στον πίνακα ελέγχου του πιλότου», ανέφερε το ρωσικό κανάλι. «Οι πιλότοι ξεκάθαρα δεν κατάλαβαν ότι έφταιγε το πτερύγιο για την απότομη βουτιά», επισήμανε ακόμη το ίδιο ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με τις ίδιες υποθέσεις, ο πιλότος θα μπορούσε να έχει πατήσει κατά λάθος το κουμπί του ενεργοποιεί το πτερύγιο, εξαιτίας της χρόνιας κόπωσης. Μία άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι μία «άνευ προηγουμένου βλάβη στα αυτόματα συστήματα του αεροσκάφους», ανέφερε το κανάλι.
Επίσημα, οι ερευνητές εξετάζουν τρία αίτια για την αεροπορική τραγωδία: τις κακές καιρικές συνθήκες, το ανθρώπινο λάθος και κάποια τεχνική βλάβη.