Ο Βέλγος εισαγγελέας δήλωσε ότι είναι ακόμη νωρίς για να βεβαιωθεί η σύνδεση μεταξύ των δύο επιθέσεων που συγκλόνισαν την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Ομως, τα δύο «χτυπήματα» φαίνεται ότι έχουν έναν κοινό πρωταγωνιστή.
Ο άνθρωπος που έφτιαξε τις βόμβες για το αιματοκύλισμα στο Παρίσι, τον προηγούμενο Νοέμβριο, θεωρείται ο ύποπτος-κλειδί για το μακελειό στις Βρυξέλλες σήμερα.
Πρόκειται για τον Βέλγο Ναγίμ Λαακραουί, που υπάρχουν υποψίες ότι είναι διοικητής του Ισλαμικού Κράτους και εκείνος που κατασκεύασε τις βόμβες που σκόρπισαν τον θάνατο στο Παρίσι. Τώρα, είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους άνδρες στην Ευρώπη, ενώ πέρυσι είχε καταφέρει να ξεγλιστρήσει από την αστυνομία, όταν επέστρεψε από τη Συρία.
Πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ίσως να είναι ο μυστηριώδης άνδρας, για τον οποίο έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό οι βελγικές αρχές, θεωρώντας ότι πιθανόν να είναι ένας από τους βομβιστές που «χτύπησαν» το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.
Σε υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου, εμφανίζονται τρεις άνδρες που σπρώχνουν καροτσάκια με αποσκευές, στο χώρο του check-in, λίγα λεπτά πριν από την επίθεση. Εκτιμάται ότι οι δύο ανατινάχτηκαν, όμως ο τρίτος- με το μπεζ μπουφάν και το καπέλο στη φωτογραφία- παραμένει ελεύθερος και ήταν ο στόχος σε μία σειρά εφόδων που έγιναν στην περιοχή Σάερμπεεκ των Βρυξελλών.
Ο Λαακραουί μεγάλωσε εκεί και έστησε τουλάχιστον ένα εργαστήριο κατασκευής βομβών σε αυτή την περιοχή, εβδομάδες πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. Οπως αναφέρει η Telegraph, εκφράζονται φόβοι ότι ήταν ο εγκέφαλος της τελευταίας επίθεσης, μετά από εκτιμήσεις ότι το ίδιο είδος εκρηκτικού με το Παρίσι- που αποκαλείται και «μητέρα του σατανά»- χρησιμοποιήθηκε στο «χτύπημα» στις Βρυξέλλες. Το ίδιο είχε χρησιμοποιηθεί και στην τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, στις 7 Ιουλίου του 2005.
Στο στόχαστρο το Βέλγιο μετά από τη σύλληψη Αμπντεσλάμ
Πηγή των μυστικών υπηρεσιών, την οποία επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, αναφέρει ότι η αποφασίστηκε να γίνει επίθεση στις Βρυξέλλες τελικά και νωρίτερα από ότι αρχικά προγραμματιζόταν, μετά από τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ- ο οποίος συμμετείχε στις επιθέσεις στο Παρίσι- την Παρασκευή.
Λίγες ώρες μετά από τις σημερινές επιθέσεις, η αστυνομία έκανε έρευνες στο Σάερμπεεκ και ανακάλυψε μία βόμβα που περιείχε καρφιά, χημικά και μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Αστυνομικοί οπλισμένοι σαν «αστακοί» και ένα τεθωρακισμένο όχημα μπλόκαρε δρόμο της περιοχής, ενώ ένα ελικόπτερο πετούσε από πάνω.
Το Ισλαμικό Κράτος σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε αεροδρόμιο και σιδηροδρομικό σταθμό για τρεις μήνες, αλλά στο στόχαστρο δεν ήταν οι Βρυξέλλες, ανέφερε πηγή από τις ιρακινές μυστικές υπηρεσίες.
Αυτό άλλαξε, μετά από τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ την Παρασκευή, εξαιτίας φόβων ότι συνεργαζόταν με τις αρχές.
Ποιος είναι ο Λαακραουί
Πρώην μαθητής Καθολικού σχολείου και φοιτητής ηλεκτρομηχανικής. «Είχε μία απόλυτα φυσιολογική σχολική ζωή, δεν έχασε ποτέ χρονιά και έφυγε από το σχολείο το 2009. Ηταν ένα αγόρι που δεν είχε κανένα πρόβλημα», ανέφερε στην Telegraph άτομο από το l' institut de la Sainte-Famille d’Helmet, όπου ήταν μαθητής σε όλα τα χρόνια του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την La Libre Belgique, στη συνέχεια έκανε ένα χρόνο ανώτερων σπουδών στην ηλεκτρομηχανική, όπου είχε «ικανοποιητικούς» βαθμούς.
Πώς ξέφυγε από την αστυνομία
Η αστυνομία είχε σταματήσει τον Λαακραουί τον περασμένο Σεπτέμβριο- μόλις εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι- καθώς διέσχιζε την Ευρώπη επιστρέφοντας από τη Συρία.
Δεν ήταν ο μόνος που τους ξέφυγε τότε. Στο αυτοκίνητο μαζί του ήταν και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος στη συνέχεια έγινε πρόσωπο- κλειδί στο «χτύπημα» στη γαλλική πρωτεύουσα. Ταξίδευαν από τη Βουδαπέστη προς τις Βρυξέλλες, όταν τους σταμάτησαν, αλλά η αστυνομία τους επέτρεψε να συνεχίσουν καθώς οι δύο τρομοκράτες τους έπεισαν ότι ήταν τουρίστες που ταξίδευαν προς τη Βιέννη.
Καθώς κυκλοφορούσαν με πλαστές ταυτότητες, οι αστυνομικοί δεν αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Λαακραουί, το οποίο είχε εκδοθεί υπό το πραγματικό του όνομα, τον Μάρτιο του 2014. Ο 24χρονος κατονομάστηκε ως ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι μόλις τη Δευτέρα.
Ο Λαακραουί έφυγε από το Βέλγιο για τη Συρία τον Φεβρουάριο του 2013, όπου εκπαιδεύτηκε ως τρομοκράτης, πριν επιστρέψει στην Ευρώπη, υποδυόμενος τον πρόσφυγα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο τον παρέλαβε ο Αμπντεσλάμ από τη Βουδαπέστη και τον μετέφερε στις Βρυξέλλες, όπου εκτιμάται ότι έστησαν εργαστήριο κατασκευής βομβών και προετοιμάστηκαν για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Επίσης, κυκλοφορούσε και με το ψευδώνυμο Σουτάνε Καγιάλ, όταν κυκλοφορούσε στην Ευρώπη.
Μαζί του ταξίδευε ο Μοχάμεντ Μπελκαΐντ. Ο 35χρονος σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας, στην έφοδο της προηγούμενης Τρίτης στις Βρυξέλλες, η οποία οδήγησε λίγα 24ωρα αργότερα στη σύλληψη του Αμπντεσλάμ και ενός ακόμη υπόπτου για τρομοκρατία.
Με την πλαστή ταυτότητά του ο Λαακραουί είχε νοικιάσει και ένα σπίτι στο Αβελέ, κοντά στην πόλη Ναμίρ του Βελγίου, το οποίο χρησιμοποιούσαν κάποιοι από τους τρομοκράτες του Παρισιού, όπως και ένα ακόμη κρησφύγετο στο Σάερμπεεκ των Βρυξελλών.
Αργότερα, το DNA του Λαακραουί βρέθηκε σε δύο από τα γιλέκα που φορούσαν οι βομβιστές αυτοκτονίας που αιματοκύλισαν το Παρίσι. Επίσης, γενετικό υλικό του βρέθηκε στα διαμερίσματα στο Σάερμπεεκ και το Αβελέ, όπου έκανε έφοδο η αστυνομία.
Σε επικοινωνία με τους μακελάρηδες του Παρισιού
Η αστυνομία υποπτεύεται ότι οι τρομοκράτες που «χτύπησαν» το Παρίσι ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λαακραουί και τον Μπελκαΐντ το βράδυ του μακελειού, στέλνοντας στον δεύτερο το γραπτό μήνυμα «ξεκινάμε», δευτερόλεπτα πριν εισβάλλουν πυροβολώντας στο Bataclan. Το σήμα του κινητού τηλεφώνου και των δύο εντοπίστηκε στο Σάερμπεεκ.
Στρατολογούσε μαχητές
Ο Λαακραουί ήταν ήδη ύποπτος για στρατολόγηση μαχητών για τη Συρία και είχε σχέσεις με τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, τον Βέλγο «εγκέφαλο» πίσω από το μακελειό στο Παρίσι. Πρόσφατα δικάστηκε ερήμην για εμπλοκή σε δίκτυο Βέλγων που έφυγαν για τη Συρία, με τον εισαγγελέα να ζητά τη 15ετή φυλάκισή του γιατί έπεισε αρκετούς φίλους του να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Η ετυμηγορία θα βγει τον Μάιο.