31 νεκροί δίπλα στο κτίριο της Κομισιόν - Σοκ στην Ευρώπη - iefimerida.gr

31 νεκροί δίπλα στο κτίριο της Κομισιόν - Σοκ στην Ευρώπη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρόμος στην Ευρώπη από το συντονισμένο, διπλό βομβιστικό χτύπημα στην καρδιά της ΕΕ από τρομοκράτες καμικάζι.

Η βελγική πρωτεύουσα δέχθηκε συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση με βόμβες στο αεροδρόμιο και σε σταθμούς του μετρό.

Οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, στην αίθουσα αναχωρήσεων. Σύμφωνα με ως τώρα πληροφορίες,υπάρχουν 14 νεκροί και πολλοί σοβαρά τραυματισμένοι, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με το Reuters οι βελγικές αρχές εντόπισαν και κατέστρεψαν και τρίτο εκρηκτικό μηχανισμό στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Στο αεροδρόμιο επικράτησε ο απόλυτος πανικός, με τον κόσμο να τρέχει πανικόβλητος να σωθεί. Το σημείο έμοιαζε με πεδίο μάχης. Τραυματίες και σπασμένα τζάμια στο σημείο που σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

Ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε και στον σταθμό του μετρό Μάελμπεκ η οποία στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους.

Συνολικά οι νεκροί είναι 31 και περίπου 250 τραυματίες (σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ματζί Ντε Μπλοκ) μετά τις τρεις εκρήξεις, δύο στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ και μία σε σταθμό του μετρό στο Μάλμπεκ, στο κέντρο των Βρυξελλών.

Στους 14 ανέρχονται οι νεκροί και στους 81 οι τραυματίες στις δύο εκρήξεις που έγιναν γύρω στις 8 το πρωί στο Ζάβεντεμ, ενώ πολλοί είναι και οι νεκροί (φτάνουν περίπου τους 20 σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ) και στους 106 οι τραυματίες στην έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό Μάλμπεκ, που βρίσκεται κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το αεροδρόμιο, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την Τετάρτη.

31 νεκροί δίπλα στο κτίριο της Κομισιόν - Σοκ στην Ευρώπη | iefimerida.gr 0
31 νεκροί δίπλα στο κτίριο της Κομισιόν - Σοκ στην Ευρώπη | iefimerida.gr 1
31 νεκροί δίπλα στο κτίριο της Κομισιόν - Σοκ στην Ευρώπη | iefimerida.gr 2

Δεν είχε περάσει πολύ ώρα από τη στιγμή που ο πανικός, ο τρόμος και ο θάνατος είχαν χτυπήσει στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όταν τρομοκράτες χτύπησαν και στο μετρό στη βελγική πρωτεύουσα.

Τα βίντεο από το μετρό είναι συγκλονιστικά

Είχαν καρφιά και βίδες στην εκρηκτική ύλη

Οι τρομοκράτες, «χτύπησαν» σε πολυσύχναστα μέρη, το αεροδρόμιο και σταθμό του μετρό των Βρυξελλών και είχαν σχεδιάσει τις βόμβες τους έτσι ώστε να προκαλέσουν όσο περισσότερες απώλειες ήταν δυνατόν.

Μία ακτινογραφία ενός εκ των δεκάδων τραυματιών από τις βομβιστικές επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα επιβεβαιώνει με ανατριχιαστικό τρόπο την αποκάλυψη των αρχών ασφαλείας, ότι οι τρομοκράτες είχαν βάλει καρφιά και βίδες στις βόμβες, προκειμένου να σκοτώσουν περισσότερους ανθρώπους.

Τη φωτογραφία από την ακτινογραφία δημοσίευσε το πρακτορείο ΕPA. Είναι ενός τραυματία, που μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στα βόρεια των Βρυξελλών. Σε αυτή φαίνεται μία βίδα ή καρφί, στο στήθος του ασθενού

31 νεκροί δίπλα στο κτίριο της Κομισιόν - Σοκ στην Ευρώπη | iefimerida.gr 3

Η Ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου ανακοίνωσε και επισήμως ότι αναζητά τον άνδρα που φαίνεται στην φωτογραφία ως ύποπτο, με την χαρακτηριστική φράση «Γνωρίζετε αυτόν τον άνδρα;»

31 νεκροί δίπλα στο κτίριο της Κομισιόν - Σοκ στην Ευρώπη | iefimerida.gr 4

ISIS: Εμείς αιματοκυλίσαμε τις Βρυξέλλες

Την ευθύνη για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες ανέλαβε το ISIS.

Λίγο μετά τις 17:00 έγινε γνωστό ότι οι βομβιστές στις Βρυξέλλες ήταν και επίσημα μαχητές του ISIS. Η SITE, η αμερικανική οργάνωση που παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων αναφέρει ότι η ευθύνη ανελήφθη μέσω του Amaq, του οργάνουν επικοινωνίας του ισλαμικού κράτους.

Στην ανακοίνωσή της, η τρομοκρατική οργάνωση, αναφέρει ότι οι επιθέσεις στο Βέλγιο οφείλονται στο γεγονός οτι η χώρα συμμετέχει στην συμμαχία των κρατών που πολεμούν το ισλαμικό κράτος στην Συρία και στο Ιράκ.

Το κείμενο με το οποίο το ISIS υποστηρίζει ότι ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στις Βρυξέλλες.

31 νεκροί δίπλα στο κτίριο της Κομισιόν - Σοκ στην Ευρώπη | iefimerida.gr 5

Μέτρα ασφαλείας σε όλο τον κόσμο

Οι τρομοκράτες «χτύπησαν» τις Βρυξέλλες, αλλά η σκιά της τρομοκρατίας και του φόβου απλώθηκε αμέσως σε όλο τον πλανήτη.

Στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας βγήκαν ξανά βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί και στρατιώτες, όπως είχε γίνει και στον απόηχο του αιματοκυλίσματος στο Παρίσι.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη όμως είναι και οι δυνάμεις ασφαλείας σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, από τη στιγμή που έγινε γνωστό το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Σε Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία, αλλά και στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων χωρών, αυξήθηκαν απευθείας τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα σύνορα, αλλά και τους δρόμους των πόλεων, από το φόβο μίας νέας επίθεσης

Κοινή ανακοίνωση των ηγετών της ΕΕ

Με κοινή ανακοίνωση τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ καταδικάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πενθεί τα θύματα των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες. Ήταν μια επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία μας. Τα κοινά μας ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα φιλοξενούνται στις Βρυξέλλες, χάρη στη γενναιοδωρία της κυβέρνησης του Βελγίου και του βελγικού λαού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της στέκονται σταθερά και με αλληλεγγύη δίπλα στο Βέλγιο και είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν την απειλή αυτή όλοι μαζί και με όλα τα απαραίτητα μέσα. Η τελευταία επίθεση μόνο ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες και την ανεκτικότητα μας από τις επιθέσεις της μισαλλοδοξίας. Θα είμαστε ενωμένοι και σταθεροί στον αγώνα μας κατά του μίσους, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».

Μέρκελ: Η ελεύθερη Ευρώπη πιο ισχυρή από τον τρόμο

Την εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας της Γερμανίας, σε σταθμούς τρένων, μετρό και στα σύνορα προανήγγειλε ο καγκελάριος Μέρκελ.

«Οι ελεύθερες κοινωνίες της Ευρώπης είναι πιο ισχυρές από τον τρόμο», είπε παράλληλα με έμφαση η Αγκελα Μέρκελ. Οπως είπε τo υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας θα συζητήσει τις επιπτώσεις των επιθέσεων που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες. Τόνισε ότι η Γερμανία θα εργαστεί μαζί με το Βέλγιο για να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των επιθέσεων, ενώ διαβεβαίωσε πως το Βερολίνο θα παρέχει κάθε στήριξη στις βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, επισκέφθηκε το αεροδρόμιο των Βρυξελλών όπως και τον σταθμό του μετρό στο Μάελμπεκ, όπου έγιναν οι βομβιστικές επιθέσεις. Μαζί του ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Ζαν Ζαμπόν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας άλλαξε την ταξιδιωτική οδηγία για τις Βρυξέλλες. Πλέον συμβουλεύει τους πολίτες της χώρας να μην ταξιδεύουν με αυτό τον προορισμό, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ