Στο τελευταίο εξώφυλλο του γνωστού αμερικάνικου περιοδικού People, δίπλα στη Δούκισσα του Cambridge και τον George Clooney, ποζάρει ένα ζευγάρι που με την πρώτη ματιά φαίνεται –και είναι- αταίριαστο με τον κόσμο των ωραίων και διασήμων που συνήθως φιλοξενούνται στο περιοδικό.
Ωστόσο, ο Jim Bob και η Michelle Duggar έχουν κερδίσει δικαιωματικά τη θέση τους εκεί, ως γονείς της διασημότερης πολύτεκνης οικογένεια του κόσμου. Έχοντας για πέμπτη συνεχή χρόνια τη δική της ριάλιτι εκπομπή "19 και συνεχίζουμε" στο κανάλι TLC, τη δική της ιστοσελίδα και μια σειρά επιτυχημένων προϊόντων (βιβλία, DVD κτλ.) η οικογένεια Duggar καταφέρνει εδώ και χρόνια να τραβά τα βλέμματα, να προκαλεί συζητήσεις και να διχάζει την κοινή γνώμη.
Με σλόγκαν το «ότι να λέει κανείς πως υπάρχουν πολλά παιδιά, είναι σαν να παραπονιέται για το ότι υπάρχουν πολλά λουλούδια" ο Jim Bob και η Michelle Duggar έχουν πείσει από το Άρκανσας των ΗΠΑ το φανατικό κοινό τους, πως ζουν με τα 19 παιδιά τους μια ευτυχισμένη και φυσιολογική ζωή. Χαρακτηριστικό είναι πως 23 μήνες πριν, 3 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν το τηλεοπτικό επεισόδιο που παρουσίαζε την πρόωρη γέννηση της τελευταίας τους κόρης. Παρά το ότι και η ίδια η 43χρονη Michelle αντιμετώπισε κατά την εγκυμοσύνη εκείνη σοβαρά προβλήματα υγείας, βιάστηκε να δηλώσει αμέσως μετά πως ποτέ δεν θα εμπόδιζε μια ακόμη εγκυμοσύνη. Και πράγματι δεν το έκανε, ανακοινώνοντας πριν μερικές ημέρες στο People την είδηση, πως την ερχόμενη Άνοιξη η οικογένεια θα καλωσορίσει το 22ο μέλος της.
Με αφορμή την ανακοίνωση αυτή, τέθηκε για ακόμη μια φορά δημόσια το ερώτημα: πόσα παιδιά θεωρούνται τελικά υπερβολικά πολλά για μια οικογένεια; Εκείνοι που τάσσονται υπέρ των μεγάλων οικογενειών υποστηρίζουν πως είναι δικαίωμα του κάθε ζευγαριού να μεγαλώνει την οικογένεια του όσο επιθυμεί, από τη στιγμή που τα παιδιά φαίνεται να μεγαλώνουν φυσιολογικά και εφόσον η επιλογή αυτή δεν επιβαρύνει οικονομικά το κράτος. Κάποιοι μάλιστα πάνε ένα βήμα παραπέρα, κατακρίνοντας τον κοινωνικό σχεδόν ρατσισμό που έχουν να αντιμετωπίσουν συχνά οι πολύτεκνες οικογένειες, κατηγορούμενες για θρησκευτικές εμμονές και οπισθοδρομικές αντιλήψεις. Από την άλλη, πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν βέβαιοι πως είναι αδύνατον για τον οποιοδήποτε γονιό να δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον και να προσφέρει ποιοτικό χρόνο και φροντίδα σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών και κυρίως στο καθένα ξεχωριστά.
Αναζητώντας τον "ιδανικό" αριθμό, συναντήσαμε μια Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάζει – σύμφωνα με απαντήσεις που έδωσαν πολίτες των χωρών της Ένωσης- τα 2 παιδιά ως τον ιδανικό αριθμό παιδιών ανά οικογένεια. Η δεύτερη επιλογή είναι τα 3 παιδιά και τέλος το 1 παιδί. Την ίδια στιγμή οι αμερικάνικες οικογένειες φαίνεται να διαλέγουν να έχουν κατά μέσο όρο 3 παιδιά ανά οικογένεια. Από την άλλη στην Κίνα η λεγόμενη "πολιτική του ενός παιδιού" περιορίζει δια νόμου και βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ένα πολύ μεγάλο αριθμό ζευγαριών (το 35,9% της χώρας) στο να αποκτήσουν μόνο ένα παιδί. Το κράτος θεωρεί τον έλεγχο των γεννήσεων μέσο για την αντιμετώπιση μεγάλων κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων της χώρας και υπολογίζεται πως από το 1979 έως το 2011 έχουν με αυτό τον τρόπο αποτραπεί 400 εκατομμύρια γεννήσεις. Μάλιστα για την πλειοψηφία των Κινέζων φαίνεται πως το ένα παιδί είναι ο ιδανικός αριθμός, αφού σε έρευνα του 2008 το 76% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την παραπάνω πολιτική.
Όλα τα παραπάνω κάνουν την επιλογή μιας και μόνο απάντησης να φαίνεται αυθαίρετη. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση κάθε ζευγαριού –από τα προσωπικά βιώματα και τις πολιτιστικές και θρησκευτικές καταβολές, μέχρι το κόστος ανατροφής του κάθε παιδιού και την ύπαρξη χρόνου και αποθεμάτων αγάπης- είναι αμέτρητοι. Τόσοι, που επιτρέπουν τελικά να στέκονται στις δύο πλευρές τις ίδιας ζυγαριάς οι ιδέες των Duggars, με εκείνες όσων τοποθετούνται απέναντι τους.