Στα υπουργικά έδρανα βρέθηκε ο Γιάννης Μουζάλας και απάντησε στα σφοδρά πυρά της Νέας Δημοκρατίας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό.
Η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού είχε την σημασία της, καθώς όλοι αναρωτιούνταν αν θα προσέλθει για να απαντήσει στην ερώτηση της ΝΔ, δεδομένης της εκκρεμότητας για την τύχη του, μετά τις ενστάσεις του Π. Καμμένου.
Ωστόσο ο Γ. Μουζάλας – τον οποίο πληροφορίες θέλουν όχι μόνο να παραμένει στην κυβέρνηση αλλά και να αναβαθμίζεται με ανεξάρτητο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής – βρέθηκε στα υπουργικά έδρανα και απάντησε. Στην δευτερολογία του δε,έστειλε και το μήνυμα: «Είμαι «παρών» με τις δυνάμεις που έχω».
Κατέθεσε μάλιστα την εκτίμηση ότι μέσα στον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες.
«Σας βεβαιώ ότι η ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει κλείσει όμορφα και ωραία. ΠΙθανώς θα μπορούσε να είχε διαλυθεί και νωρίτερα δεν μπορώ να σας το πω αυτό» τόνισε.
Οπως είπε ο κ. Μουζάλας το άδειασμα της Ειδομένης δεν μπορεί να γίνει με μαγικό ραβδί αλλά με την πειθώ. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι θα δημιουργήσουμε camp στην Ειδομένη» σημείωσε και υποστήριξε ότι το κράτος είναι παράπλευρα στην Ειδομένη και στήνει θέσεις υποδοχής σε άλλες περιοχές ώστε εκεί να φτάσουν τελικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
Αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας είπε πως πρόκειται για ένα καλό αποτέλεσμα και παραδέχθηκε ότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία ως προς την εφαρμογή της.
Ο Γ. Μουζάλας εξήγησε ότι η συμφωνία αναγνωρίζει ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για το σταμάτημα των προσφυγικών ροών. Απαντώντας στις επικρίσεις για την παρουσία των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο, είπε πως δεν ήταν στις αρχικές επιλογές της κυβέρνησης ωστόσο κρίθηκε πως ήταν ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει το "blame game" κατά της Ελλάδας.
"Το ΝΑΤΟ δεν έχει αποτέλεσμα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες που δρα στο Αιγαίο", είπε ο κ. Μουζάλας αναφερόμενος στο γεγονός ότι συνεχίζονται οι προσφυγικές τόνισε όμως πως η παρουσία του κατέδειξε ότι οι ασταμάτητες ροές είναι αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας.
Κουρουμπλής: Το κράτος βρίσκεται στην Ειδομένη
Το κράτος βρίσκεται στην Ειδομένη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση της επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για το προσφυγικό, επισημαίνοντας πως η δοκιμασία αυτή αφορά την πατρίδα και πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων.
«Στην Ειδομένη υπάρχει ένα άτυπο κέντρο με 12.000 περίπου ανθρώπους. Δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα, που να καταδεικνύει την απουσία του κράτους. Η παρουσία της Αστυνομίας με 300 άνδρες, το ΚΕΕΛΠΝΟ σε 24ωρη βάση, οι 17 ΜΚΟ που παρεμβαίνουν εκεί, δεν δείχνουν απουσία του κράτους. Το κράτος βρίσκεται στην Ειδομένη», είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος κατηγόρησε τους βουλευτές ότι είπαν πράγματα που δεν απηχούν την πραγματικότητα.
«Το κράτος έχει και παρουσία και μεγάλη προσφορά, διότι κανένα κράτος στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να σηκώσει αυτό το βάρος σε τόσο λίγο χρόνο και να αποκαταστήσει τόσες χιλιάδες ανθρώπους» πρόσθεσε.
Ότι το κράτος είναι «παρών» στην Ειδομένη, δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στην δευτερολογία του προσθέτοντας πως είναι «παρών» με τις δυνάμεις που έχει.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παραδέχθηκε, ωστόσο, προς τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Γεωργαντά, ότι ο νομός Κιλκίς σηκώνει αναντίστοιχα μεγάλο βάρος και υπάρχει ήδη συμφωνία με τους δήμαρχους γι αυτό, ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση. «Να βάλετε πλάτη όμως κι εσείς, όπως και οι δήμαρχοι».
Εξετάζεται η ενίσχυση των δήμων που «σηκώνουν το βάρος»
Ο υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο από ίδιους πόρους θα ενισχύσει τους δήμους και τις περιφέρειες, που σηκώνουν το βάρος, ενώ γίνεται προσπάθεια να αρθεί το έλλειμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ από το ευρωπαϊκό ταμείο.
Τέλος, ενημέρωσε ότι γίνονται προσπάθειες να επιλυθεί το θέμα των χωραφιών, που δεν καλλιεργούνται, λόγω της παρουσίας των προσφύγων.
Κουμουτσάκος: Μην πείτε τα Κατεχόμενα δημοκρατία της Β. Κύπρου
Νωρίτερα, αναπτύσσοντας την κριτική της ΝΔ για το προσφυγικό, ο Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι η χώρα είναι «υπό διεθνή επιτήρηση» και πως «η Ειδομένη και οι καταυλισμοί στον Πειραιά αποτελούν σύμβολα της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής».
Οπως σημείωσε εξάλλου «στον Βορρά υπάρχουν κλειστά – σφραγισμένα σύνορα και το όνειδος, η ντροπή – το «Νταχάου» κατά τον κ. Π. Κουρουμπλή – της Ειδομένης. Στα Ανατολικά σύνορα το ΝΑΤΟ, η Φρόντεξ, χιλιάδες μετανάστες και Τούρκοι αξιωματούχοι».
Αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας είπε ότι «είναι σύνθετη, πολύπλοκη και ανησυχητικά ασαφής. Δύσκολα θα εφαρμοστεί και η αναποτελεσματική της εφαρμογή θα μετατρέψει την χώρα σε μόνιμο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών».
Μάλιστα ο Γ. Κουμουτσάκος απευθυνόμενος στον κ. Μουζάλα ρώτησε: «Πώς θα χειριστείτε την υπόθεση με τον Τούρκο αξιωματούχο που έχει σφραγισμένα ταξιδιωτικά έγγραφα από τα Κατεχόμενα, την υποδουλωμένη Κύπρο;» για να προσθέσει σκωπτικά: «Θέλω να πιστεύω ότι εν τη ρύμη της λόγου σας δεν θα την πείτε τουρκική δημοκρατία Βορείου Κύπρου».
Έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος άσκησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση στην Βουλή επίκαιρης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
"Ο βαλκανικός δρόμος είναι οριστικά σφραγισμένος, η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε καταυλισμό εγκλωβισμένων, οι οποίοι διαβούν κάτω από άθλιες συνθήκες που προσβάλλουν την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και δημόσιας υγείας" ανέφερε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι "μπλοκαρισμένη ιδεολογικά και ανήμπορη πολιτικά δεν μπορεί να ασκήσει αποτρεπτική πολιτική".
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε κατ’ αρχήν "θετική" την συμφωνία που υπήρξε στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό υποστήριξε όμως ότι είναι "πολύπλοκη, δύσκολη, ασαφής και προβληματική". Συνεχίζοντας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα εκτοξευθεί ο αριθμός των προσώπων που θα αιτηθούν πολιτικό άσυλο, προκειμένου να αποφύγουν την απέλαση τη στιγμή, που όπως είπε, οι υπηρεσίες ασύλου δε μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων και οι δευτεροβάθμιες επιτροπές δεν λειτουργούν.
Αναφέρθηκε επίσης στις ΜΚΟ, λέγοντας ότι δρουν "διάσπαρτες, χωρίς έλεγχο και δεν ξέρουμε τι κάνουνε πως το κάνουνε και γιατί το κάνουνε", ενώ εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για το ρόλο των Τούρκων αξιωματούχων και κυρίως "για τον τρόπο με τον οποία θα ενταχθούν στην ελληνική νομιμότητα".
Για χώρες της Ευρώπης που κτίζουν κράτη φρούρια και οδηγούν την ευρωπαϊκή ενότητα σε αποσύνθεση, αλλά και για μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, "η οποία έκανε ότι είναι δυνατόν να ενισχύσει την κρίση" έκανε λόγο στην τοποθέτησή της η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα έχασε ευκαιρίες για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και ενώ χαρακτήρισε την κριτική από την αντιπολίτευση "ακροδεξιά", με τις πράξεις και τις παραλείψεις "δημιούργησε το τέλειο άλλοθι για την πραγματική ακροδεξιά, ο μεγαλύτερος χορηγός επιχειρημάτων των πιο ακραίων της Ευρώπης».
Σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την προσφυγική κρίση αναφέρθηκε ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι οι "άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη και ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων συνιστά υγειονομική βόμβα", η οποία όπως είπε, "με την βελτίωση του καιρού θα εκραγεί".
Αδυναμία σχεδιασμού και διαχείρισης καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Σταύρος Καλαφάτης και πρόσθεσε ότι "κλείνοντας την «Αμυγδαλέζα», έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα λέγοντας ότι δεν υπάρχει διάκριση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων".
"Αν δεν ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις έως τις αρχές Απριλίου, οι ροές θα εκτοξευτούν", εκτίμησε ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης, και πρόσθεσε ότι, η χώρα καλείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπισθεί αλυσίδα σοβαρών προβλημάτων.
Τη δημιουργία επιτελικού οργάνου για μια ολοκληρωμένη διαχείριση της κρίσης, ζήτησε ο Αθανάσιος Δαβάκης, ενώ αναφερόμενος στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι, "δεν είναι η κύρια αποστολή τους δεν είναι να προσφέρουν 2.000 γεύματα ημερησίως εις βάρος του προϋπολογισμού των επιτελείων".
Κριτική σε υψηλούς τόνους, άσκησε στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο βουλευτής Γεώργιος Γεωργαντάς, και είπε, ότι με την αναφορά του στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έθιξε τους ακρίτες στο Κιλκίς, "που προσφέρουν πολλά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και είναι αυτοί οι οποίοι κρατούν όρθια τη χώρα" όπως ανέφερε.