Εχει «καθαρό» ουρανό, είναι κοντά στον ισημερινό... Η Αιθιοπία φαίνεται ως το ιδανικό μέρος για την εξερεύνηση του διαστήματος.
Μόνο που, για μία αναπτυσσόμενη χώρα, αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών, η δαπάνη εκατομμυρίων δολαρίων για να... κοιτά κανείς τα άστρα φαίνεται, εκ πρώτης, επιπόλαιη επιλογή.
«Μας λένε τρελούς, γιατί πιστεύουν ότι το μόνο που κάνουμε είναι να εξερευνούμε το διάστημα και να κοιτάζουμε τα αστέρια. Ομως, δεν βλέπουν τη μεγαλύτερη εικόνα», λέει ο Αμπινέτ Εζρά της Διαστημικής Κοινότητας της Αιθιοπίας, μιλώντας στον Guardian. Ποια είναι η μεγαλύτερη εικόνα; Η αξιοποίηση της διαστημικής έρευνας για την επέκταση της οικονομίας, τη βελτίωση της γεωργίας, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως εξηγεί ο ίδιος.
Η Διαστημική Κοινότητα της Αιθιοπίας έχει προσελκύσει 10.000 μέλη, από την ίδρυσή της το 2004, από τρεις φιλόδοξους αστρονόμους και πρόσφατα άνοιξε το μοναδικό διαστημικό παρατηρητήριο στην ανατολική Αφρική, στην κορυφή του Εντότο, στα 3.200 μ., πάνω από την Αντίς Αμπέμπα.
Το αξίας αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων Παρατηρητήριο του Εντότο και το Ερευνητικό Κέντρο έχουν γίνει ένα από τα κύρια μέρη για την παρατήρηση της Ζώνης του Ωρίωνα, που φαίνεται πιο έντονα εκεί από ότι σε άλλα μέρη του βόρειου ημισφαιρίου.
Για να τα καταφέρει, η Κοινότητα πολιόρκησε κυβερνητικούς αξιωματούχους και ιδιώτες χορηγούς, ανάμεσά τους ένας Σαουδο-Αιθίοπας δισεκατομμυριούχος, ο Σεΐχ αλ Αμούντι, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την έρευνα και τη δημιουργία του παρατηρητηρίου. Τελικά, η κυβέρνηση ανέλαβε τις δαπάνες λειτουργίας αυτό το μήνα.
Αυτό φαίνεται ίσως υπερβολικό, σε μία χώρα όπου 10 εκατομμύρια Αιθίοπες είναι στα όρια της πείνας. Ομως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και λάτρεις της διαστημικής επιστήμης συμφωνούν σε ένα πράγμα: αυτός ο τομέας είναι βασικός για την ανάπτυξη της χώρας, είτε πρόκειται για αξιοποίηση της παρατήρησης για τη βελτίωση της γεωργίας είτε για τη μείωση του κόστους των επικοινωνιών με τη δημιουργία δορυφόρων της χώρας, η οποία αυτή τη στιγμή μισθώνει άλλων χωρών, με υπέρογκα ποσά.
«Δεν ψάχνουμε για εξωγήινους», ξεκαθαρίζει ο Γκίον Ασενάφι, ένας 24χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός, κάνοντας ξενάγηση στο παρατηρητήριο, την ώρα που οδηγεί μία ομάδα στα δύο γερμανικά τηλεσκόπια που βρίσκονται μέσα στους δύο θόλους στο Εντότο.
Ομως, η Διαστημική Κοινότητα της Αιθιοπίας δεν σταματά εκεί. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει μία μελέτη για την κατασκευή ενός δεύτερου παρατηρητηρίου στην Λαλιμπέλα. Πρόκειται για μία από τις ιερές πόλεις της Αιθιοπίας, με τις πέτρινες εκκλησίες του 12ου αιώνα που βρίσκονται εκεί να θεωρούνται ένα επίτευγμα της μηχανικής που πάντα εντυπωσίαζε τους επισκέπτες. Κάποιοι λένε ότι τις έφτιαξαν άγγελοι, άλλοι μιλούν για εξωγήινους.
Αυτή η πρόταση έχει τη στήριξη της Διεθνούς Αστρονομικής Ενωσης και θεωρείται ότι το ξηρό κλίμα αλλά και οι κορυφές των 4.200 μ. στη Λαλιμπέλα μπορούν να προσφέρουν τις ίδιες δυνατότητες στην παρατήρηση των άστρων όπως η διάσημη έρημος Ατακάμα στη Χιλή.