Μία ημέρα μετά την απαντητική επιστολή του στη Φώφη Γεννηματά, με την οποία έδωσε τη δική του προσέγγιση για τον τρόπο και το περιεχόμενο της συνεργασίας στον ευρύτερο μεσαίο πολιτικό χώρο, ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της ημερίδας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, εξήγησε:«Αυτό που εμείς θέλουμε είναι μία μεγάλη κοινωνική καινούρια συμμαχία.
Δεν θέλουμε μία συμμαχία με παλιές δυνάμεις, με παλιές ιδέες, με παλιά πρότυπα. Θέλουμε μία μεγάλη συμμαχία με τις εφεδρείες της κοινωνίας».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, με απερίφραστο τρόπο, απέκλεισε από αυτήν την προσπάθεια τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η συμμαχία δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει με κανένα τρόπο τις αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας. Δεν μπορεί, δηλαδή, να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί να περιλαμβάνει την Ένωση Κεντρώων. Εμείς δεν κρυβόμαστε. Οι αντιμεταρρυθμιστές δεν είναι σύμμαχοί μας».
Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι στη συμμαχία που προτείνει μπορούν να προσέλθουν όλοι και ασφαλώς πολιτικοί που έχουν δοκιμαστεί.«Αλλά όχι στην πρώτη σειρά. Πρέπει να αφήσουμε μερικές καρέκλες κενές για τις νέες δυνάμεις. Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Αυτό λέμε απέναντι σε όλους αυτούς που είναι ή που δηλώνουν μεταρρυθμιστές. Και βεβαίως, πρέπει και είναι ανάγκη να πούμε στους Έλληνες ότι το Ποτάμι έχει αποφασίσει. Θέλει αν είναι τολμηρό, να είναι χρήσιμο και όχι πάντα ευχάριστο. Αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε το συμφέρον των πολλών και όχι των κολλητών. Αρκεί, τελικά, να ξεχωρίσουμε τις μικρές ταπεινές μας επιδιώξεις από το εθνικό συμφέρον» πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση γιατι, όπως είπε, δεν έχει καμία αίσθηση του χρόνου, καθώς ούτε σχέδιο είχαν, ούτε είχαν ποτέ προπονηθεί γι' αυτό που διεκδικούσαν.
«Είμαστε ένα κόμμα που σχεδιάζει λύσεις για το σήμερα και για το μέλλον. Όχι συνθήματα-λύσεις, όπως είπαμε και στο τελευταίο συνέδριό μας.
Γιατί η Ελλάδα έχει περιθώρια, γιατί οι Έλληνες μπορούν. Αρκεί να το πάρουν απόφαση ότι δεν υπάρχουν μεσσίες, δεν υπάρχουν μαγικές και εύκολες λύσεις.
Αρκεί οι Έλληνες να ξεχωρίσουν τον λαϊκισμό από την πολιτική. Αρκεί να διδαχθούν από το παρελθόν και το παρών», επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης.
Λίγο αργότερα, τον λόγο πήρε ο Σπύρος Λυκούδης, επικεφαλής των Μετταρυθμιστών, ο οποίος συμφώνησε, πλήρως, με το περιέχομένο της απάντησης του κ. Θεοδωράκη στην κ. Γεννηματά, τονίζοντας ότι είναι ενωτική και ρεαλιστική. «Αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα συμφωνίας κομματικών μηχανισμών, αλλά αποτέλεσμα της συμμετοχής της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις των βουλευτών και ευρωβουλευτών του Ποταμιού, οι οποίοι ανέδειξαν τις αντιμεταρρυθμιστικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως είπαν, και διατύπωσαν το πλαίσιο των προτάσεων για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που επεξεργάζεται το Ποτάμι.