Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι επανέλαβε τις αδιάλλακτες θέσεις του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί αλλαγή του ονόματος της χώρας.
«Να επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά ότι το VMRO-DPMNE δεν πρόκειται να αποδεχτεί τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ούτε πρόκειται να αποδεχτεί ιδέες και προτάσεις που θα πλήττουν την εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, της γλώσσας και του πολιτισμού του» ανέφερε χθες το βράδυ ο κ. Πόποσκι, σε συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE στα Σκόπια, για τον απολογισμό του έργου τα 10 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Πόποσκι, ο οποίος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, επανέλαβε ότι όποια πιθανή λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα.
Η παραπάνω δήλωση του υπουργού Εξωτερικών είναι πανομοιότυπη με όσα αναφέρονται σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα του VMRO-DPMNE και επαναλαμβάνεται, κυρίως, σε προεκλογικές περιόδους, από τον κ. Γκρούεφσκι και από άλλα στελέχη του κόμματος.
Η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση του VMRO-DPMNE είχε και έναν άτυπο προεκλογικό χαρακτήρα, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που δρομολογούνται για τις 5 Ιουνίου και στις οποίες το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι αναμένεται, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, να επικρατήσει και πάλι.
Η συγκέντρωση έγινε σε κλειστό γήπεδο των Σκοπίων, παρουσία 6.000 υποστηρικτών του VMRO-DPMNE και σε αυτήν αναφέρθηκαν εκτενώς στα πεπραγμένα του κυβερνητικού έργου, τα δέκα χρόνια που βρίσκεται το κόμμα στην εξουσία της ΠΓΔΜ, τόσο ο κ. Γκρούεφσκι όσο και υπουργοί της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
Το VMRO-DPMNE υπό την ηγεσία του Νίκολα Γκρούεφσκι ανήλθε στην εξουσία της χώρας τον Ιούνιο του 2006 και από τότε έχει επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα.
Περισσότερο από έναν χρόνο, η ΠΓΔΜ βρίσκεται στη δίνη μίας σοβαρής πολιτικής κρίσης, λόγω του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκάλυψε η αντιπολίτευση.
Μία αρχική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου δεν καρποφόρησε, μετά και τη σχετική διαπίστωση εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας στην ΠΓΔΜ ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για αξιόπιστες εκλογές, με αποτέλεσμα αυτές να μετατεθούν για τις 5 Ιουνίου.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στα μέσα του Ιανουαρίου, στη βάση μίας συμφωνίας μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, η οποία έγινε και νόμος που ορίζει ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός θα αποχωρεί από τον πρωθυπουργικό θώκο 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα.
Στη θέση του Νίκολα Γκρούεφσκι ορίστηκε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Έμιλ Ντιμιτρίεφ, ο οποίος είναι γγ του VMRO-DPMNE.