ΟΗΕ: Το φυσικό αέριο «χορηγός» της λύσης του Κυπριακόυ - iefimerida.gr

ΟΗΕ: Το φυσικό αέριο «χορηγός» της λύσης του Κυπριακόυ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Προίκα» για ένα «πετυχημένο γάμο» μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θεωρούν τα Ηνωμένα Έθνη το φυσικό αέριο που βρέθηκε στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου. Η λύση θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα του αερίου σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ, καθώς τη διαχείριση του φυσικού πλούτου θα αναλάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως το φυσικό αέριο, μπορεί να λειτουργήσει ως χρηματοδότης μιας συμφωνίας στο Κυπριακό. Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ σε πρόσφατη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως μερική χρηματοδότηση της λύσης μπορεί να προέλθει από τα αποτελέσματα της έρευνας για εξόρυξη φυσικού αερίου.

«Σε ένα πετυχημένο γάμο χρειάζεται και η προίκα», τόνισε με νόημα ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος έσπευσε να αναφέρει πως υπάρχει συμφωνία προκειμένου ο φυσικός πλούτος της Κύπρου να διαχειρίζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε να έχουν οφέλη και οι δυο κοινότητες.

Ο κ. Ντάουνερ απαντούσε σε ερωτήσεις μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά πόσο οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ επηρεάζουν τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν επηρρεάζεται από τις έρευνες, τόνισε ο κ.Νταόυνερ, επεσήμανε την ωστόσο την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ