Spiegel: Η Μέρκελ θέλει να αλλάξει και το Γερμανικό Σύνταγμα - iefimerida.gr

Spiegel: Η Μέρκελ θέλει να αλλάξει και το Γερμανικό Σύνταγμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών ακόμα και αν χρειαστεί να τροποποιήσει και το γερμανικό Σύνταγμα, προωθεί η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η καγκελάριος επιταχύνει τους ρυθμούς για τη σχεδιαζόμενη τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες περιγράφονται ως έτοιμοι «να πραγματοποιήσουν στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική και να εκχωρήσουν στις Βρυξέλλες μεγαλύτερη εξουσία». Η πρόθεσή τους αυτή σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό «μπορεί να οδηγήσει σε γενική αναθεώρηση του [γερμνανικού] Συντάγματος».

Είναι τέτοια η προσήλωση της κ. Μέρκελ στην άμεση αναθεώρηση των συνθηκών, που σύμφωνα με το Spiegel, η Καγκελαρία πιέζει για την ολοκλήρωση –εάν είναι δυνατόν μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου- μιας μεταρρυθμιστικής συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος μέσα από την αναθεώρηση είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Συμφώνου Σταθερότητας καθώς και η δυνατότητα προσφυγής εναντίον των χωρών που συστηματικά παραβιάζουν τους κοινούς κανόνες.

Δεν λείπουν οι αντιδράσεις

Ωστόσο η κίνηση αυτή δεν προχωρά χωρίς αντιδράσεις. Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) έχει εκφράσει ανοιχτά τον προβληματισμό της για την πρόταση της καγκελαρίου καθώς υποβαθμίζει τον ρόλο των εθνικών κρατών και δημιουργεί θέματα νομιμοποίησης.

Παράλληλα και οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα μελλοντικά βήματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, προκειμένου ο γερμανικός λαός να έχει ουσιαστικό λόγο στην ενοποιητική διαδικασία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ