Γράψε μου τα όνειρά σου – Ευχές γραμμένες σε γραβάτες, στο Ιδρυμα Κακογιάννη [εικόνες] - iefimerida.gr

Γράψε μου τα όνειρά σου – Ευχές γραμμένες σε γραβάτες, στο Ιδρυμα Κακογιάννη [εικόνες]

Οι εγκαταστάσεις και οι φωτογραφίες της Μαρίνας Προβατίδου μιλάνε για όνειρα και για αναμνήσεις. Με αναφορές στο προσφυγικό και στην ψυχολογία του ξεριζωμού.

Το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί την ατομική έκθεση «Γράψε μου τα όνειρά σου» της εικαστικού Μαρίνας Προβατίδου σε επιμέλεια Λήδας Καζαντζάκη. Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της 3η Εκδοσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων.

Γράψε μου τα όνειρά σου – Ευχές γραμμένες σε γραβάτες, στο Ιδρυμα Κακογιάννη [εικόνες] | iefimerida.gr 0



Στο κείμενό της με τίτλο «Η απελευθερωτική λειτουργία της μνήμης» η επιμελήτρια της έκθεσης Λήδα Καζαντζάκη αναφέρει για τη Μαρίνα Πραβατίδου και το έργο της:

«Η μνήμη καθορίζει την πορεία μας, συντονίζει τον βηματισμό και τις κινήσεις μας. Αναδύεται απρόσμενα μέσα από τα τραύματα τα παλιά ως μια α(-να)κολουθία εσωτερικευμένων και αρχέτυπων εκφράσεων που συναντάμε διαρκώς στο διάβασμα της ζωής μας.

Γράψε μου τα όνειρά σου – Ευχές γραμμένες σε γραβάτες, στο Ιδρυμα Κακογιάννη [εικόνες] | iefimerida.gr 1



»Η εικαστικός Μαρίνα Προβατίδου επιχειρεί μέσα από τις μορφοπλαστικές αναζητήσεις της να κρατήσει την εμπειρία του ανθρώπου που υποφέρει από τα δεινά του πολέμου, της εξορίας, της εξαθλίωσης.

»Συνδέει τις παιδικές εικόνες που την στοίχειωσαν ως εγγονή προσφύγων, με τις ενήλικες εικόνες που στοιχειώνουν την επαφή της με τους νέους πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα του Εβρου.

Γράψε μου τα όνειρά σου – Ευχές γραμμένες σε γραβάτες, στο Ιδρυμα Κακογιάννη [εικόνες] | iefimerida.gr 2

»Συλλαμβάνει με τον φωτογραφικό φακό της ματιές, μορφασμούς, χειρονομίες σε σημαίνοντα που τυπώνει πάνω σε πλεξιγκλάς και αναπαριστά, κατά τη ρήση του ψυχαναλυτή Λακάν, “το υποκείμενο για ένα άλλο σημαίνον”.

»Χαράζει σε μήτρες δύο μέτρων ακέφαλα κλασσικά γλυπτά της αρχαίας ελληνικής τέχνης και αναδεικνύει μέσα από τη ρυθμική κίνηση του διάφανου χιτώνα τους τη φόρμα του λίκνου της ζωής.

»Προβάλλει σε έναν νεφελώδη, αδιευκρίνιστο χώρο, φτιαγμένο με μαύρους και γκρίζους τόνους, φιγούρες συντεθειμένες από κεφάλια ζώων και σχηματοποιημένα ανθρώπινα σώματα που αποκαλύπτουν, όπως στον Βέλγο εξπρεσιονιστή Ενσορ, με τη στάση ή με τις χειρονομίες τους τη θλιβερή υποκρισία των κοινωνικών συμβάσεων στο παρελθόν και στο παρόν.

Γράψε μου τα όνειρά σου – Ευχές γραμμένες σε γραβάτες, στο Ιδρυμα Κακογιάννη [εικόνες] | iefimerida.gr 3



»Αποτυπώνει με τα ελάχιστα μέσα της arte povera το κατ’ εξοχήν σύμβολο της κυριαρχίας της δυτικής, ανδροκρατικής αστικής τάξης, τη γραβάτα, και ακυρώνει την ισχύ της με την επανάληψή της και κυρίως με τη μετατροπή της σε πίνακα της διάσωσης των, γραμμένων σε διαφορετικές γλώσσες πάνω της, απέλπιδων ευχών των κατατρεγμένων του καιρού μας.

»Δίνει φωνή στους απόκληρους αυτού του κόσμου, για να κραυγάσουν σε ένα βίντεο μια από τις μοναδικές λέξεις που αρθρώνει πανομοιότυπα σε όλη τη γη τη σύνδεσή μας με τη ζωή: “μαμά”.

Γράψε μου τα όνειρά σου – Ευχές γραμμένες σε γραβάτες, στο Ιδρυμα Κακογιάννη [εικόνες] | iefimerida.gr 4

»Διαδηλώνει με το έργο της τις περίφημες φράσεις του Κοσμά Πολίτη*: “Μην εξετάζεις από πού ερχόμαστε, ούτε πού πάμε. Είναι ματαιοπονία, γιατί, ακόμα κι αν το μάθεις, τίποτα δε θ’ αλλάξει ούτε κατά μία τελεία. Ζήσε λοιπόν γεμάτα τη ζωή που σου δόθηκε. Κάποιος δικός σου σοφός είπε μια μεγάλη αλήθεια. Είμαι άνθρωπος και τίποτα το ανθρώπινο δε μου είναι ξένο”».

* Ο Κοσμάς Πολίτης, πολύ σημαντικός εκπρόσωπος της λογοτεχνικής γενιάς του '30, υπήρξε οικονομικός μετανάστης (από την Αθήνα στη Σμύρνη) και εν συνεχεία πρόσφυγας (από τη Σμύρνη στην Αθήνα). Τα διασημότερα έργα του είναι η Eroica (1938) και το Στου Χατζηφράγκου (1962).

Η έκθεση
«Γράψε μου τα όνειρά σου», Μαρίνα Προβατίδου
Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: (Εκθεσιακός χώρος 1ου ορόφου) Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα, τηλ. 210 3418550
Εγκαίνια: Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, στις 20.00
Διαρκεί: ως Κυριακή 3 Απριλίου
Ωρες λειτουργίας: Δευ-Κυρ (18.00-22.00)
Είσοδος Ελεύθερη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έκθεση Αθήνα προσφυγικό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ