Αυτό το επτάχρονο αγόρι ίσως γίνει το επόμενο θύμα των κλειστών συνόρων της Ευρώπης.
Ο Ραμί χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών από τα αδέλφια του τις επόμενες εβδομάδες. Ομως, ίσως δεν προλάβει.
Το 7χρονο αγόρι από τη Συρία κινδυνεύει να πεθάνει σε νοσοκομείο στη Γερμανία, επειδή τα αδέλφια του έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. «Εκανα το ταξίδι και ρίσκαρα τη ζωή των παιδιών μου, για να προλάβουμε να γίνει εγκαίρως η μεταμόσχευση του Ραμί. Μου είπαν ότι μπορεί να περάσουν τέσσερις μήνες. Ο γιος μου δεν θα τα καταφέρει», είπε η μητέρα του, Ουμ Ραμί, στον Independent.
Το αγόρι διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin πριν από πέντε χρόνια, την εποχή που ξέσπασε ο εμφύλιος στη Συρία. Ενώ εκείνος ήταν στο νοσοκομείο, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στην πόλη Τάνταμουν, εξαιτίας της βίας.
Αστεγοι, «μπαλάκι» μεταξύ Συρίας και Λιβάνου για εννέα μήνες κατά τους οποίους ο Ραμί δεν μπορούσε να πάει σε νοσοκομείο ή να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, ο πατέρας του πήρε τελικά την απόφαση να προσπαθήσει να πάει με τον γιο του στη Γερμανία, μέσω των επικίνδυνων μονοπατιών των διακινητών.
Οταν τελικά έφτασαν στη Γερμανία, οι γιατροί είπαν στον Αμπού Ραμί ότι η ψυχολογική κατάσταση του παιδιού ήταν άσχημη, γιατί το αγόρι ήθελε τη μητέρα του και πως τα αδέλφια του ήταν οι καλύτεροι δότες για μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Ο απελπισμένος πατέρας προσπάθησε να πάρει άδεια παραμονής, προκειμένου να καταφέρει να φέρει την υπόλοιπη οικογένειά του στη Γερμανία, αλλά οι μήνες περνούσαν χωρίς αποτέλεσμα.
«Τότε πέρασε ο νόμος ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να φέρουν τις οικογένειές τους πριν περάσουν δύο χρόνια. Αναγκάστηκα να βάλω και την υπόλοιπη οικογένειά μου στον κίνδυνο του ταξιδιού των διακινητών».
Ετσι η Ουμ Ραμί και τα αδέρφια του αγοριού ξεκίνησαν το ταξίδι. Αφού έφτασαν στη Λέσβο, μπήκαν στο πλοίο. Κατέληξαν σε κέντρο φιλοξενία προσφύγων στην Ελλάδα, όπου έμαθαν ότι τα σύνορα είχαν κλείσει.
Ακόμη και με την επίδειξη των ιατρικών εγγράφων του γιου της, δεν κατάφερε να πείσει τους συνοριοφύλακες να την αφήσουν να περάσει. Στην Ελλάδα της είπαν ότι δικαιούται να μπει στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης οικογένειας, αλλά θα χρειαστούν τέσσερις μήνες προκειμένου να εξεταστεί η αίτησή της.
Ομως, ο Ραμί χρειάζεται τη μεταμόσχευση μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τώρα η μητέρα ελπίζει μόνο σε ταχεία εξέταση της περίπτωσής της από το γερμανικό προξενείο, πριν να είναι αργά για τον γιο της.