Στο μείζον θέμα της προσφυγικής κρίσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Αρμένιο Πρόεδρο, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα ανέλαβε να υλοποιήσει υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές της, με δεδομένο ότι ο βαλκανικός δρόμος θα παρέμενε ανοικτός.
Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό της Ειδομένης και να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας.
«Απαράδεκτο γεγονός τα φυλλάδια»
Αναφερθείς στα όσα συνέβησαν χθες στην Ειδομένη, χαρακτήρισε απαράδεκτο γεγονός την ενθάρρυνσή τους (σ.σ.: των προσφύγων) από αγνώστους να παραμείνουν εκεί -παραπληροφορώντας τους με φυλλάδια- και να περπατήσουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να περάσουν τη μεθόριο. «Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι αυτή η συμπεριφορά είναι μια εγκληματική συμπεριφορά και πρέπει να σταματήσει. Τους καλούμε να εγκαταλείψουν την προσπάθεια να μείνουν στην περιοχή. Απευθύνουμε έκκληση να βρεθούν στα κέντρα υποδοχής, σε ανθρώπινες συνθήκες και να δουλέψουμε όλοι για τη νόμιμη μετεγκατάστασή τους», είπε χαρακτηριστικά.
«Το προσφυγικό να μη μετατραπεί σε διασυνοριακό πρόβλημα Ελλάδας-Σκοπίων»
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχει δώσει από το υστέρημα των δυνατοτήτων του για να προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες σε χιλιάδες ανθρώπους που διωκόμενοι ψάχνουν να βρουν καταφύγιο για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».
Επιπλέον, ανέφερε ότι «η Ελλάδα ανέλαβε να υλοποιήσει υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές της, με δεδομένο ότι ο βαλκανικός δρόμος θα παρέμενε ανοικτός. Με μονομερείς και απαράδεκτες ενέργειες ο βαλκανικός δρόμος έκλεισε και η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά στην ανάγκη να αντιμετωπίσει το ανθρωπιστικό καθήκον για ένα μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων», είπε και ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλουμε να μετατρέψουμε ένα διεθνές πρόβλημα σε διασυνοριακό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και στα Σκόπια».
«Η προσφυγική κρίση αφορά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας»
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η προσφυγική κρίση δεν αφορά συγκεκριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, διαπίστωση με την οποία συμφώνησε και ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σ. Σαρκισιάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στην «τεράστια προσπάθεια της Ελλάδας για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σε καθημερινή βάση, ώστε η υποδοχή να γίνει με τους καλύτερους ανθρωπιστούς όρους», ενώ σημείωσε πως ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες της Αρμενίας, που επίσης έχει υποδεχτεί πρόσφυγες.
«Εχουμε δώσει από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας από την πρώτη στιγμή», είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ανέλαβε, βάσει των αποφάσεων της Ε.Ε., να υλοποιήσει υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές της.
Όμως, πρόσθεσε, με απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες κάποιων κρατών ο βαλκανικός δρόμος έκλεισε.
Ανέφερε ακόμη ότι Ελλάδα και Αρμενία στηρίζουν την πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία, τονίζοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου στη χώρα αποτελεί βασικό άξονα «για την αντιμετώπιση του φαινομένου των χωρίς προηγούμενο προσφυγικών ροών από τη Συρία στην Ευρώπη».