Το Βερολίνο μπορεί να έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι θα εμμείνει στην πολιτική του για την προσφυγική κρίση, παρά τις απώλειες στις περιφερειακές εκλογές, αλλά η ρητορική της Ανγκελα Μέρκελ άλλαξε.
Αν και παραδέχθηκε ότι δεν είναι βιώσιμη λύση το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, για την αντιμετώπιση της κρίσης, η Καγκελάριος παραδέχθηκε ότι η χώρα της έχει ωφεληθεί από αυτή την εξέλιξη.
«Σχετικά με τον Βαλκανικό Διάδρομο, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία, αυτή τη στιγμή, ωφελείται από το γεγονός ότι λιγότεροι άνθρωποι καταφθάνουν (στη χώρα) και αυτό επίσης συνδέεται με το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας- ΠΓΔΜ», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου.
Αυτή η λύση δεν είναι βιώσιμη, πρόσθεσε. «Το βλέπουμε καθημερινά στις εικόνες που έρχονται από την Ελλάδα», συμπλήρωσε η Καγκελάριος, που την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σφόδρα επικριτική απέναντι στις χώρες που αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους.
«Δεν μίλησα ποτέ κατά της εφαρμογής μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Μίλησα υπέρ της επιβολής συνοριακών ελέγχων, καλύτερης καταγραφής, απελάσεων, χορήγησης ασύλου», είπε αυτή τη φορά, όταν ρωτήθηκε για το αν είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν περισσότερα μέτρα σε εθνικό επίπεδο παρά σε ευρωπαϊκό. Και αυτό παρότι το προηγούμενο διάστημα καταδίκαζε επίμονα τις μονομερείς ενέργειες.
Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου έχουν γίνει ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου.
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι (…) έχουμε ανάγκη από μια ευρωπαϊκή λύση, ότι αυτή η λύση χρειάζεται χρόνο. Ο αριθμός των προσφύγων (που φθάνουν στη Γερμανία) έχει σαφώς μειωθεί, εκείνος των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα επίσης, όμως (…) μία βιώσιμη λύση δεν έχει προς το παρόν επιτευχθεί», τόνισε.
Η Μέρκελ, η οποία πιέζει από την αρχή υπέρ της επίτευξης συμφωνίας με την Αγκυρα, προειδοποίησε ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει λευκή επιταγή στην Τουρκία, απαντώντας έτσι και στην ανησυχία στελεχών του κόμματός της, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ή το θέμα της χορήγησης βίζας στους υπηκόους της.
«Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις χωρίς καμία εξαίρεση» διαβεβαίωσε η Μέρκελ. «Δεν υπάρχει «ναι» (που θα ειπωθεί αυτόματα) για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, το οποίο θα συνδέεται με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», τόνισε.