Τα κρασιά και τα αποστάγματα ταιριάζουν με τους Σαρακοστιανούς μεζέδες. Το σωστό κρασί, μπορεί να αναδείξει τις θαλασσινές γεύσεις, ενώ το λάθος να τις καλύψει.
Τι πρέπει να προσέξουμε στην επιλογή κρασιού
Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να προσέξουμε στην επιλογή κρασιού για το Σαρακοστιανό τραπέζι, είναι τα κρασιά να έχουν ανεβασμένες οξύτητες ώστε να ισορροπήσουν τη λιπαρότητα των (συνήθως) τηγανητών πιάτων και βεβαίως να είναι ξηρά, αφού σχεδόν όλα τα εδέσματα δεν διαθέτουν γλύκα.
Αποφεύγουμε κρασιά με τανίνες και αυτά που διαθέτουν πολύ σώμα, ενώ τα αρώματα βαρελιού αν και δεν αποκλείονται, δεν είναι επιθυμητά σε υψηλά επίπεδα.
Έχοντας αυτά υπ’ όψη, τα Cellier μας προτείνουν σήμερα έξι μοναδικές ετικέτες λευκών κρασιών:
Κτήμα Μερκούρη Καλλιστώ
Δύο από τις πιο σημαντικές λευκές ποικιλίες της χώρας μας, το Ασύρτικο και η Ρομπόλα συνδυάζονται αρμονικά για να δώσουν αυτό το ντελικάτο κρασί, με τα αρώματα εσπεριδοειδών, κίτρου και φρέσκου λεμονιού.
Κτήμα Μποσινάκη Μαντίνεια
Από τα πιο αντιπροσωπευτικά Μοσχοφίλερα των υψιπέδων της κεντρικής Πελοποννήσου, και από τις σπάνιες περιπτώσεις Ελληνικού οινοποιείου που εστιάζεται στην παραγωγή ενός και μόνο κρασιού. Δροσιστικό κρασί με τραγανή οξύτητα και τριανταφυλλένιες νύξεις, είναι ένας κλασσικός συνδυασμός με όλα τα θαλασσινά, ενώ είναι ιδανικό και με τα ερυθρά ψάρια (μπαρμπούνια, κουτσομούρες).
Κτήμα Καριπίδη Sauvignon Blanc
Το κτήμα από τη Θεσσαλία δίνει ένα από τα καλύτερα δείγματα του Sauvignon Blanc. Αρωματικό και πολύπλοκο, με τις τροπικές και φυτικές μυρωδιές του, είναι για πολλούς η πρώτη ποικιλία που έρχεται στο μυαλό στο ταίριασμα με τα σαρακοστιανά, ειδικά όταν αυτά συνοδεύονται με πράσινα μυρωδικά (άνηθος, βασιλικός, μαϊντανός κλπ).
Κτήμα Θεοτόκη
Από την Κέρκυρα και τον τοπικό κακοτρύγη (κάθε άλλο παρά κακό σταφύλι!) και τη Ρομπόλα να συμπληρώνει το χαρμάνι, μας έρχεται ένα κρασί με όμορφο, απαλό χρυσοκίτρινο χρώμα, φωτεινό και κρυστάλλινο. Το άρωμά του είναι πολύ έντονο και εκφραστικό, με νότες λουλουδιών (λευκά λουλούδια), φρουτώδες (λευκό ροδάκινο) και πολύ ορυκτό. Η γεύση του είναι πλούσια, γενναιόδωρη με όγκο. Η οξύτητά του αν και διακριτική παρέχει μια καλή φρεσκάδα, γλυκύτητα και ένα αρμονικό, μακρύ τελείωμα στο κρασί.
Γαία Θαλασσίτης
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει η πατρίδα του Ασύρτικου, που τόσο μας έχει βοηθήσει στις ξένες αγορές να αναβαθμίσουμε τη φήμη του Ελληνικού κρασιού. Και όχι άδικα! Παράγεται στο ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού από αυτόριζους αμπελώνες, της Επισκοπής, του Ακρωτηρίου και του Πύργου. Εκτός από την πολύ υψηλή οξύτητα, το μοναδικό του χαρακτηριστικό είναι η έντονη αίσθηση ορυκτότητας και η ελαφρά αλμύρα του Αιγαίου, ιδιότητες που το κάνουν το απόλυτο ταίρι στα πάσης φύσης όστρακα.
Κτήμα Λυραράκη Ασύρτικο
Άλλη μια εκδοχή του Ασύρτικου, αυτή τη φορά από τη Κρήτη, και ένα από τα πρωτοπόρα κτήματά της. Αρωματικό και ελαφρύ, διατηρεί το φρουτώδες άρωμα της ποικιλίας και συνδυάζει αρμονικά την επίδραση του βαρελιού. Μέτριο σώμα, με ικανοποιητική οξύτητα και διακριτική αίσθηση μεταλλικότητας.
Κτήμα Κίτρους Μαλαγουζιά
Η ιδιαίτερα μοδάτη τον τελευταίο καιρό ποικιλία, βρίσκει μια από τις καλύτερες εκφράσεις της στα εδάφη της Πιερίας. Χρώμα λευκοκίτρινο, με αρώματα τριαντάφυλλου, ροδάκινου, βερύκοκου, κίτρου και νότες γιασεμιού. Στο στόμα είναι πλούσια, με όγκο και τραγανή οξύτητα και ευχάριστη φρουτώδη αίσθηση και φινέτσα. Θα συνοδεύσει ιδανικά όλες τις σαλάτες αλλά και τα μη τηγανισμένα θαλασσινά.
Τσίπουρο Ζαχαρία
Για όσους λατρεύουν τα αποστάγματα αυτή τη μέρα, ένα από τα καλύτερα πολυποικιλιακά τσίπουρα χωρίς γλυκάνισο, είναι αυτό που παράγεται στον υπερσύγχρονο αποστακτήρα της οικογένειας Ζαχαρία στη Βοιωτία, με στέμφυλα από την κοιλάδα των Μουσών. Το αποτέλεσμα στο ποτήρι, είναι λεπτό και διακριτικό, με καθαρά και έντονα φυτικά και ανθικά αρώματα, ζεστή αίσθηση του αλκοόλ, στρογγυλό σώμα και ισορροπημένη γεύση. Θα συνοδεύσει άριστα, οτιδήποτε σερβιριστεί στο Δευτεριάτικο τραπέζι.
Καλή Σαρακοστή!