Η κυβέρνηση «καίγεται» να κλείσει την αξιολόγηση -Ανοιχτά μέτωπα οι περικοπές στις συντάξεις και το φορολογικό - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση «καίγεται» να κλείσει την αξιολόγηση -Ανοιχτά μέτωπα οι περικοπές στις συντάξεις και το φορολογικό

Σε μια αξιολόγηση - εξπρές, με καταληκτικό ορίζοντα τον Απρίλιο, ελπίζει το Μέγαρο Μαξίμου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο πνέει αέρας αισιοδοξίας και στελέχη από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμούν ότι οι μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις «φτάνουν στο τέλος τους». Και μπορεί ένα πλήθος θεμάτων, όπως οι περικοπές στις συντάξεις και το φορολογικό, να μένουν ανοικτά, ωστόσο οι ίδιες πηγές επιμένουν πως «και η αξιολόγηση θα κλείσει και η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει παρά τις δυσκολίες».

Σήμερα, οι συζητήσεις αρχίζουν στις 11 με κύριο μενού τα χρηματοπιστωτικά και ακολουθούν τα κλειστά επαγγέλματα και ο νέος φορέας δημοσίων εσόδων. Τα «θέλω» της κυβέρνησης, πάντως, ορίζουν ότι «όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη Μεγάλη εβδομάδα», δηλαδή πριν από το Πάσχα των Ελλήνων που πέφτει την 1η Μαΐου.

Ο διπλός στόχος
Ο πρωθυπουργός, έδωσε το στίγμα διαβεβαιώνοντας δημοσίως, χθες, ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης». Πράγμα που, όπως είπε, θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη μετά τον Ιούνιο, στο τρίτο τρίμηνο του 2016.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας μίλησε για μία βασική πρόκληση η οποία όπως εξήγησε είναι να επιτευχθεί ένας διττός στόχος: η ανάκαμψη, με την ταυτόχρονη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να μην ξαναγυρίσει η χώρα στο φαύλο κύκλο.

Στο… κατώφλι των σοσιαλδημοκρατών ο πρωθυπουργός
Με φόντο τα παραπάνω, και μία μόλις εβδομάδα πριν τη λήψη καθοριστικών αποφάσεων για το προσφυγικό στην τακτική Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει μέρος, αύριο Σάββατο, στην κορυφαία συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι που φέρει τη σφραγίδα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, προϊδεάζουν για μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με επίκεντρο το προσφυγικό και την οικονομική κρίση, ενώ προσκλήσεις έχουν λάβει και οι άλλοι αρχηγοί κρατών και επικεφαλής σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να τηρήσει τις ισορροπίες: έτσι διατηρεί διαύλους και με τους συμμάχους του στην Ευρώπη (Ολάντ, Ρέντσι, κ.α) δίχως να ταράξει τα νερά στο κόμμα του.

Μάλιστα, σήμερα, αναμένεται να συμμετέχει σε συνάντηση προσωπικοτήτων την οποία διοργανώνει το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μέγαρο Μαξίμου κυβέρνηση αξιολόγηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ