Συνθέμελα τραντάζεται το πολιτικό σύστημα στη Γαλλία ενόψει και των εκλογών καθώς ο Αρνό Μοντεμπούρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος μιλά για γεροντοκρατία στην πολιτική και προτείνει τα 67 χρόνια ως όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των πολιτικών.«Η Βουλή και η Γερουσία δεν μπορεί να είναι συνελεύσεις συνταξιούχων», λέει ο Μοντεμπούρ που θεωρείται ένας από τους πιο λαοφιλείς και πολλά υποσχόμενους ηγέτες της γαλλικής Αριστεράς, μετά τα εντυπωσιακά ποσοστά που συγκέντρωσε στις προκριματικές εκλογές του κόμματος.
Ο Μοντεμπούρ όντας υποστηρικτής της «αποπαγκοσμιοποίησης» και της θεσμικής μεταρρύθμισης μίλησε για καρεκλοκένταυρους πολιτικούς, για βαρόνους της εξουσίας και εξαπέλυσε μια επίθεση στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα της Γαλλίας που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμα και εντός του κόμματός του, καθώς μεταξύ άλλων πρότεινε με επιστολή του σε 21 σοσιαλιστές βουλευτές να αποσυρθούν λόγω ηλικίας.
Ο 49χρονος Μοντεμπούρ τονίζει πως προτείνει την ηλικία των 67 ως όριο... αποστρατείας των πολιτικών, επειδή αυτό είναι το όριο συνταξιοδότησης των καθηγητών των πανεπιστημίων και προσθέτει «οι νέες ιδέες δεν μπορεί να έχουν ως φορέα μια γενιά που επεξεργάστηκε διανοητικά τον κόσμο πριν από 30 χρόνια. Μερικοί βρίσκονται στην ένατη θητεία τους: η πολιτική δεν είναι επάγγελμα ούτε μέσο για την εξασφάλιση ενός εισοδήματος».
Πάντως οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα θα αλλάξει το πολιτικό στάτους στη Γαλλία, ωστόσο η επίθεση του Μοντεμπούρ, έχει θέσει το ζήτημα, το οποίο αναπόφευκτα θα συζητηθεί σοβαρά τα προσεχή χρόνια, ενώ τονίζουν πως οι θέσεις Μοντεμπούρ είναι μεν δημοφιλείς στο λαό, αλλά δύσκολα εφαρμόσιμες καθώς θα προκαλέσουν έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις τόσο μεταξύ των σοσιαλιστών όσο και στην ευρύτερη Βουλή και φυσικά στη Γερουσία και θα συναντήσουν σθεναρή αντίσταση.