Φέρτε στο μυαλό σας έναν σπουδαίο επιστήμονα. Ηταν γυναίκα; Αν ήταν, τότε είστε μια τεράστια εξαίρεση, σε έναν πολύ καλά θεμελιωμένο κανόνα.
Ο χώρος της επιστήμης, διαχρονικά, υποεκπροσωπείται από το γυναικείο φύλο, κάνοντας τις θετικές επιστήμες να μοιάζουν με... ανδρική υπόθεση.
Που οφείλεται αυτό; Προφανώς τα δύο φύλα δεν εμφανίζουν διαφορές στην αντιληπτική τους ικανότητα. Μέχρι και τον 20ο αιώνα όμως, οι γυναίκες δεν είχαν αντίστοιχη δυνατότητα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακόμα και σε χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία. Πλέον, στις περισσότερες χώρες αγόρια και κορίτσια έχουν ίσες ευκαιρίες στην μάθηση και αυτό έχει οδηγήσει στην μεγάλη αύξηση του επιστημονικού δυναμικού, στην πρόοδο των επιστημών, αλλά και στην βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών.
Ωστόσο, παρά τις δυσμενείς συνθήκες του παρελθόντος, οι γυναίκες έχουν καταφέρει να κάνουν κάποιες από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις, αλλά και να συμβάλλουν σε κάποιες από τις πιο γνωστές αποστολές.
Κάποιες από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες επιστήμονες:
Margaret Hamilton
Αμερικανή μαθηματικός που πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του λογισμικού της NASA, για την θρυλική αποστολή του Apollo 11. Σύμφωνα με την NASA, συνέθεσε τα δομικά στοιχεία, αλλά και έδωσε το μαθηματικό υπόβαθρο για την δημιουργία του λογισμικού της μηχανικής του διαστημόπλοιου.
Nettie Stevens
Αμερικανή βιολόγος με ειδίκευση στην γενετική, που ανακάλυψε τα φυλετικά χρωμοσώματα το 1905. Η ανακάλυψη της ουσιαστικά αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται το φύλο του οργανισμού.
Lise Meitner
Η Αυστριακή φυσικός, μαζί με τους Otto Hahn και Fritz Strassmann, ανακάλυψε το φαινόμενο της πυρηνικής σχάσης. Οι τρεις τους απέδειξαν πως ο πυρήνας του ουρανίου είναι δυνατόν να διασπαστεί, αν «βομβαρδιστεί» από νετρόνια. Ο Hahn για αυτήν την ανακάλυψη έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 1944, με την Meitner (η οποία ήταν και η βασική συνεργάτιδα του) να παραγκωνίζεται από την επιτροπή απονομής του βραβείου.
Alice August Ball
Η χημικός από την Νότια Αφρική κατάφερε να δημιουργήσει μια ενέσιμη θεραπεία για την λέπρα. Η ανακάλυψη της χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους γιατρούς, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γνωστής ασθένειας.
Ada Lovelace
Γνωστή και ως Ada Lovelace, η Βρετανή μαθηματικός δημιούργησε τον πρώτο γνωστό αλγόριθμο μηχανής, ο οποίος ήταν γραμμένος για έναν υποθετικό υπολογιστή. Συχνά αναφέρεται και ως η «μητέρα» του προγραμματισμού.
Katherine Johnson
Η Αμερικανή μαθηματικός, πριν δημιουργηθούν οι σύγχρονοι υπολογιστές, ήταν ο... ανθρώπινος υπολογιστής της NASA. Εκανε υπολογισμούς για τις προσγειώσεις των διαστημόπλοιων στα πρώτα ταξίδια της NASA, καθώς επίσης συνέβαλε και στο έρευνα για την πορεία και την προσγείωση του Apollo 11 στο φεγγάρι.
Jocelyn Bell Burnell
Η Βρετανή φυσικός ήταν αυτή που ανακάλυψε τους πάλσαρ, οι οποίοι είναι αστέρες νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο, που εκπέμπουν δέσμες ακτινοβολίας.
Chien-Shiung Wu
Η γυναίκα που αποδεικνύοντας τον νόμο της ισοτιμίας, κατέρριψε μια από τις πιο σημαντικές αρχές στην πυρηνική φυσική. Η Κινέζα φυσικός, κατάφερε να συνθέσει τον νόμο, κάνοντας ένα πολύ πρωτοποριακό πείραμα.