Οι 4 τρόποι για να χάσετε τα κιλά της μοναξιάς – Τι λένε οι ειδικοί [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι 4 τρόποι για να χάσετε τα κιλά της μοναξιάς – Τι λένε οι ειδικοί [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι τρώνε οι άντρες και τι τρώνε οι γυναίκες όταν νιώθουν μοναξιά. Πως θα χαθούν τα κιλά χωρίς δίαιτα που μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Να νικήσουμε τη μοναξιά μας και να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας προσπαθούμε όσοι καταφεύγουμε στο συναισθηματικό φαγητό (comfort food), με αποτέλεσμα, όμως, να παίρνουμε βάρος. Αυτό δείχνουν οι τελευταίες έρευνες που αποκαλύπτουν πως μέσα από το φαγητό προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε τις χαμένες κοινωνικές επαφές μας (Appetite, 2015). Σύμφωνα με μελέτες, οι άντρες «ποντάρουν συναισθηματικά» σε γεύματα που θυμίζουν τη θαλπωρή της μαμάς (σούπα, μακαρονάδα και παγωτό για επιδόρπιο), ενώ οι γυναίκες σε οτιδήποτε απομακρύνει τις σκέψεις τους από τις υποχρεώσεις (σοκολάτα, μπισκότα, παγωτό).

Οι 4 τρόποι για να χάσετε τα κιλά της μοναξιάς – Τι λένε οι ειδικοί [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Μόλις οι 4 στους 10 θεωρούν ότι κάνουν υγιεινές επιλογές για να νιώσουν καλύτερα (Journal of Consumer Psychology, 2014).

Οι 4 τρόποι για να χάσετε τα κιλά της μοναξιάς – Τι λένε οι ειδικοί [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Οπως επισημαίνει η Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος της Advanced Nutrition, «το λεγόμενο comfort food στο οποίο οι άνθρωποι ξεσπούν για να νιώσουν καλύτερα περιλαμβάνει πρωτίστως λιπαρά τρόφιμα, κατεξοχήν γλυκά, πλούσια σε υδατάνθρακες και θερμίδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σοκολάτα. Τα τρόφιμα αυτά παρέχουν παροδική ευχαρίστηση, χαρά, επιβράβευση και αγχολυτική δράση. Οδηγούν όμως σε σημαντική αύξηση του βάρους καθώς είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνα ακόμα και σε μικρές ποσότητες».

Οι 4 τρόποι για να χάσετε τα κιλά της μοναξιάς – Τι λένε οι ειδικοί [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ο επιστημονικός τρόπος για να νικήσουμε το συναισθηματικό φαγητό είναι:

1. Τα πέντε γεύματα την ημέρα
Η πολύωρη νηστεία θα σας οδηγήσει άμεσα σε κάποιο έτοιμο και θερμιδογόνο τρόφιμο όπως είναι τα γλυκά, ώστε να λάβετε γρήγορα και εύκολα την ενέργεια που χρειάζεστε.

Οι 4 τρόποι για να χάσετε τα κιλά της μοναξιάς – Τι λένε οι ειδικοί [εικόνες] | iefimerida.gr 3

2. Η υγιεινή εκδοχή ενός γλυκού ή λιπαρού τροφίμου
Ποντάρετε σε ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με μέλι ή σε γλυκό του κουταλιού, σε μια κρέπα από ασπράδια αυγού και βρώμη με μέλι και κανέλα. Αν θέλετε κάτι πιο αλμυρό φτιάξτε μια σπιτική πίτσα με πίτα από σουβλάκι, τυρί κίτρινο χαμηλό σε λιπαρά και τριμμένη ντομάτα. Έτσι καλύπτετε την ανάγκη σας χωρίς να κινδυνεύετε να υπερβείτε το ημερήσιο όριο θερμίδων που χρειάζεστε για να διατηρηθείτε.

Οι 4 τρόποι για να χάσετε τα κιλά της μοναξιάς – Τι λένε οι ειδικοί [εικόνες] | iefimerida.gr 4

3. Η ανάπτυξη ενδιαφερόντων
Αυτό θα βοηθήσει να αποσπάσουμε την προσοχή μας από το φαγητό. Η επιθυμία για το comfort food μοιάζει με ένα κύμα του surf. Έρχεται επιθετικά, κορυφώνεται και φεύγει. Όλο αυτό κρατάει γύρω στα 10’. Εμπνευστείτε κάτι να κάνετε αυτό το χρονικό διάστημα που θα σας τραβήξει έντονα την προσοχή ώστε να ξεχαστείτε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μουσική, παιχνίδι με το παιδί σας, συμμετοχή σε μια ομάδα με κοινά ενδιαφέροντα.

Οι 4 τρόποι για να χάσετε τα κιλά της μοναξιάς – Τι λένε οι ειδικοί [εικόνες] | iefimerida.gr 5

4. Η άσκηση μέσα στη ρουτίνα
Η αερόβια γυμναστική έχει αγχολυτική δράση και μειώνει τα επίπεδα της όρεξης. Προτιμήστε τα ομαδικά αθλήματα και προσπαθήσετε να δικτυωθείτε και να χτίσετε κοινωνικές επαφές.

Info: Advanced Nutrition, τηλ.: 210 6980451, www.advancednutrition.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δίαιτα ψυχολογία fitness
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ