Κουκουλοφόροι ξυλοκόπησαν σκανδιναβούς δημοσιογράφους στον δρόμο προς το Γκρόζνι.
Eπιτέθηκαν επίσης κατά των γραφείων μη κυβερνητικής οργάνωσης από τις ελάχιστες που λειτουργούν στην Τσετσενία, της ρωσικής δημοκρατίας την οποία κυβερνά «με σιδηρά πυγμή» ο Ραμζάν Καντίροφ, ορκισμένος εχθρός των αντιφρονούντων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ομάδα ρώσων δημοσιογράφων, η ανταποκρίτρια σουηδικού ραδιοφωνικού δικτύου και ένας νορβηγός συνάδελφός τους, συνοδευόμενοι από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξυλοκοπήθηκαν και το όχημα που τους μετέφερε πυρπολήθηκε χθες στον δρόμο προς το Γκρόζνι.
Οχήματα έκλεισαν τον δρόμο του μικρού λεωφορείου που μετέφερε την ομάδα από την Ινγκουσετία στην Τσετσενία, σε απόσταση 500 μέτρων από το συνοριακό φυλάκιο, σύμφωνα με τη Ρωσική Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων, τη μη κυβερνητική οργάνωση που οργάνωνε το ταξίδι το οποίο θα επέτρεπε στους δημοσιογράφους να συναντήσουν θύματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περί τους είκοσι άνδρες έβγαλαν στη συνέχεια τους επιβάτες και τους ξυλοκόπησαν με ρόπαλα, άρπαξαν τα κινητά τους τηλέφωνα και έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο, στο εσωτερικό του οποίου είχαν παραμείνει κάμερες και άλλος εξοπλισμός, καθώς και τα διαβατήριά τους.
"Ηταν φοβερό. Πίστεψα ότι θα πεθάνω. Ελεγα ότι έπρεπε να στείλω ένα τελευταίο μήνυμα στη γυναίκα μου", δήλωσε στα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ο δημοσιογράφος Έιστεν Βίντσταντ, που τραυματίσθηκε. "Μας ούρλιαζαν ότι είμαστε προδότες. Ηξεραν πολύ καλά ποιοι είμαστε και τα ονόματά μας. Ηταν μία επίθεση με στόχο να μας σταματήσουν", είπε προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος ότι η επίθεση οργανώθηκε από τον Ραμζάν Καντίροφ.
Ο νορβηγός δημοσιογράφος νοσηλεύεται και οργανώνεται ο επαναπατρισμός του , ανακοίνωσε η νορβηγική πρεσβεία, ενώ το σουηδικό ραδιοφωνικό δίκτυο για το οποίο εργάζεται η δημοσιογράφος Μαρία Πέρσον Λέφγκρεν μετέδωσε ότι είναι επίσης τραυματισμένη, σοκαρισμένη, αλλά ασφαλής. Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Ουτουκίν, νομικό της Ρωσικής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, διεξάγεται έρευνα από τις αρχές της Ινγκουσετίας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καταδίκασε την επίθεση "ως απολύτως απαράδεκτη" και διευκρίνισε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για το συμβάν.
Λίγες ώρες αργότερα, τα γραφεία της Επιτροπής στο Καραμπουλάκ της Ινγκουσετίας δέχθηκαν επίθεση από ένοπλους κουκουλοφόρους που έφθασαν με αυτοκίνητα, κατήγγειλε η οργάνωση δίνοντας στη δημοσιότητα υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης, τις οποίες έσπασαν οι δράστες. Η αστυνομία της Ινγκουσετίας ανακοίνωσε ότι δεν ειδοποιήθηκε για το περιστατικό. Η επίθεση θυμίζει μία παρόμοια επιδρομή που έγινε τον Ιούνιο 2015 και κατά τη διάρκεια της οποίας τα γραφεία της Επιτροπής στο Γκρόζνι και όχημά της καταστράφηκαν από κουκουλοφόρους.
Λίγους μήνες πριν, έρευνα είχε διεξαχθεί στα γραφεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία είχε επικρίνει τον Ραμζάν Καντίροφ, ισχυρό άνδρα της Τσετσενίας και σύμμαχο του Κρεμλίνου, ο οποίος σπέρνει τον τρόμο στην Τσετσενία, σύμφωνα με τις οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο πρόεδρος της Τσετσενίας έχει εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες εκστρατεία κατά των διαφωνούντων προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν και κατά των φιλελεύθερων μέσων ενημέρωσης, τα οποία χαρακτηρίζει "προδότες της πατρίδας" και "εχθρούς του λαού".
Πρόσωπα τα οποία έχουν επικρίνει τον Ραμζάν Καντίροφ έχουν δολοφονηθεί κατά τα τελευταία χρόνια, όπως η δημοσιογράφος Αννα Πολιτκόφσκαγια , που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο 2006 στη Μόσχα, και η Νατάλια Εστεμίροβα, η εκπρόσωπος της μκο Memorial στο Γκρόζνι, που δολοφονήθηκε το 2009. Η ρωσική αντιπολίτευση χαρακτήρισε σε έκθεσή της του περασμένου μήνα τον Καντίροφ "απειλή για τη Ρωσία", στην ηγεσία μιας δημοκρατίας που βρίσκεται ντε φάκτο εκτός του ελέγχου της κεντρικής κυβέρνησης.