Μεγάλες διακυμάνσεις παρουσιάζουν -ανάλογα με το σημείο πώλησης- οι τιμές των τροφίμων, που παραδοσιακά καταναλώνονται στο σαρακοστιανό τραπέζι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τιμοληψιών του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) στην αγορά.
Ενδεικτικό του μεγάλου ανοίγματος της "ψαλίδας" στις τιμές είναι το γεγονός ότι τα καλαμάρια πωλούνται από εννέα έως 20 ευρώ το κιλό, ενώ οι μεγάλες γαρίδες αλλού διατίθενται προς 16 ευρώ κι αλλού προς 36.
Η τιμή του χαλβά κυμαίνεται από περίπου 5,50 μέχρι και 10,60 ευρώ, ενώ αντίστοιχα μεγάλες αποκλίσεις υπάρχουν, ανάλογα με το σημείο πώλησης, στις ελιές, τον ταραμά και τα διάφορα είδη τουρσιού.
Το συνολικό κόστος ενός σαρακοστιανού τραπεζιού με 15 είδη κυμαίνεται έτσι μεταξύ 119 και 207 ευρώ, περίπου στα περσινά επίπεδα.
Με σημερινή ανακοίνωσή του, το ΚΕΠΚΑ προειδοποιεί ότι η υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερη ποιότητα, ενώ καλεί τους καταναλωτές να κάνουν προσεκτική έρευνα πριν τις αγορές τους. Τους συνιστά επίσης να αποφεύγουν τις υπερβολές στις ποσότητες και να αποφεύγουν τους πλανόδιους πωλητές (παρατίθεται πίνακας με τις φετινές και τις περσινές τιμές και τη μεταξύ τους διαφορά, όπως προκύπτουν από τις τιμοληψίες του ΚΕΠΚΑ).