Ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών παγκοσμίως βιάζονται υπερβολικά να εγκαταλείψουν την κλινική, αφότου έχουν γεννήσει, με συνέπεια να μη μένουν όσο χρειάζεται υπό παρακολούθηση, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Η κατάσταση διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα, με την Ελλάδα να βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο σε διάρκεια παραμονής. Στην Ελλάδα η μέση παραμονή μετά από φυσιολογικό τοκετό είναι τέσσερις μέρες (στοιχεία 2007). Συγκριτικά, στην Τουρκία είναι 1,3 μέρες, στη Βρετανία μιάμιση, στις ΗΠΑ δύο, στην Ισπανία δυόμιση, στη Γερμανία τρεις, στην Ιταλία 3,5, στην Κύπρο 4,5 και στην Κροατία 5,5 μέρες.
Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Οόνα Κάμπελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "PLoS Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για 92 χώρες, όπου υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία. Η μέση διάρκεια παραμονής για τις γυναίκες μετά από φυσιολογικό τοκετό κυμαίνεται από μόνο μισή μέρα στην Αίγυπτο έως 6,2 μέρες στην Ουκρανία. Για την περίπτωση καισαρικής, οι αντίστοιχες μέρες είναι 2,5 στην Αίγυπτο και 9,3 στην Ουκρανία. Στην Αίγυπτο το 83% των γυναικών μένουν στην κλινική μετά τον τοκετό λιγότερο από μία μέρα (αυτό είναι το ελάχιστο όριο μετά από φυσιολογικό τοκετό κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ για τον τοκετό με καισαρική δεν υπάρχει ανάλογη σύσταση).
Στις ανεπτυγμένες χώρες παρατηρείται ότι σταδιακά, μετά τη δεκαετία του ΄70, μειώνεται ο χρόνος παραμονής της γυναίκας στο μαιευτήριο. Όσο πιο σύντομη όμως είναι η παραμονή, τόσο μικρότερη είναι η δυνατότητα να γίνουν όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι στη μητέρα και στο παιδί της, για να διαγνωστούν τυχόν προβλήματα.
Συχνά η βιασύνη της γυναίκας να φύγει, οφείλεται ότι θέλει να γυρίσει στο σπίτι της, επειδή έχει άλλα παιδιά να φροντίσει - κάτι που ισχύει ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης, η συντόμευση της παραμονής μπορεί να οφείλεται σε οικονομικά προβλήματα της γυναίκας και της οικογένειάς της.